RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Una neuropròtesis redueix el tremolor en braços i mans en pacients amb malalties neurodegeneratives

diumenge, 1 d’agost del 2010

L'Institut de Biomecànica de València (IBV) participa en el desenvolupament d'una neuropròtesis per eliminar el tremolor a les mans i braços característic de malalties com el tremolor essencial o el parkinson.

El tremolor és un moviment muscular involuntari i repetitiu d'una o més parts del cos, sent el més comú el que afecta a mans i braços. La incidència d'aquest símptoma associat a diverses malalties relacionades amb l'envelliment, com el Parkinson i el tremolor essencial, ha anat en augment els darrers anys. Encara que no representa un perill per a la vida del pacient, més del 65% dels que el pateixen tenen serioses dificultats per realitzar activitats de la vida diària com sostenir un got per beure, fer servir els coberts per menjar, vestir-se o escriure.

En l'actualitat, les malalties relacionades amb el tremolor es combaten fonamentalment amb medicació, cirurgia i estimulació profunda del cervell però els resultats no són vàlids per al voltant d'un 25% de la població afectada. Un 15% de les persones majors de 65 anys tenen tremolor essencial. A Espanya hi ha diagnosticades 150.000 persones amb parkinson, 11.000 a la Comunitat Valenciana.

L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és validar tècnica, funcional i clínicament la supressió del tremolor mitjançant un sistema d'estimulació elèctrica. Una mànega tèxtil, que el pacient podrà portar al braç, integrarà tant el dispositiu amb els sensors i elèctrodes d'estimulació com la unitat de control del sistema.

Relacionats amb aquesta línia de treball, l'IBV està participant en aquests moments en el projecte europeu tremolor (cofinançat per la Comissió Europea a través del VII Programa Marc) i el projecte REHABOT (finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc del VI Programa Nacional d'Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2001), coordinats pel Grup de Bioenginyeria del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Els resultats no es coneixeran completament fins d'aquí a any i mig, però ja s'estan fent els primers assaigs amb malalts de tremolor essencial i parkinson. Per a la validació clínica es compta amb la col.laboració del Servei de Neurologia de l'Hospital General Universitari de València i de l'Associació Parkinson València.

A la iniciativa tremolor participen, a més, les universitats de Roma Tre i Aalborg University, on lidera un grup de recerca el catedràtic Deixen B. Popovic, referent mundial en la rehabilitació motora de persones amb mobilitat reduïda. Així mateix, intervenen les empreses Techno (spin off del Grup de Bioenginyeria del CSIC, especialitzat en solucions per a la mesura i l'anàlisi del moviment basat en sensors inercials), Smartex (fabricant de tèxtils intel ligents) i UNA Systems (empresa sèrbia especialitzada en electrònica i automàtica industrial).

Font: SID