RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Investigadors presenten robot que serveix per rehabilitar membres superiors

diumenge, 1 d’agost del 2010

La fundació Casaverde en col.laboració amb l'Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández d'Elx ha presentat avui un robot que ajuda a la rehabilitació dels membres superiors de les persones que han patit danys neurològics o físics.

Durant el curs d'estiu "Neuro-rehabilitació i dependència" que organitza la Universitat Complutense de Madrid, els investigadors espanyols han presentat aquest projecte anomenat AUPA, que s'ha desenvolupat durant els dos últims anys i que ha comptat amb un pressupost de 287.766 euros.

El robot AUPA és capaç d'aprendre i reproduir amb "rigor" els moviments que realitzen els terapeutes per rehabilitar els seus pacients a través de dos braços articulats, de manera que, segons la fundació Casaverde, permetrà avançar "considerablement" a l'efectivitat dels tractaments aplicats.

El prototip disposa, a més, d'incentius visuals i sonors a través d'un sistema de realitat virtual que serveix per motivar els convalescents durant la realització dels exercicis necessaris per al seu procés de rehabilitació.

Aquesta realitat virtual permet al malalt simular, mitjançant els exercicis que realitza amb els braços articulats del robot, que beu un got d'aigua, que juga al bàsquet o, un cop finalitzat l'exercici, que està en un lloc "agradable" que prèviament hagi triat com una platja o una muntanya.

El president de la fundació Casaverde, Alberto Giménez, ha destacat que vol que aquest prototip sigui aplicable i que, per això, pretén reduir el cost de la seva construcció "al mínim possible" de manera que qualsevol clínica de fisioteràpia pugui incorporar al seu mètode de treball.

Ha avançat que s'ha fixat gener de 2011 com a data perquè el robot estigui a la venda i ha indicat que la fundació que presideix també treballa en aquests moments en un projecte de fèrules que poden adaptar-se millor i produeixin millors resultats, i en un projecte de neuro-plasticitat cerebral i neuro-rehabilitació.

Finalment, Giménez ha lamentat la manca de finançament que tenen aquest tipus de projectes i ha conclòs que la "investigació és costosa però és rendible, no només en termes de salut i de qualitat de vida, sinó també econòmicament".

FONT: EFE (2010.07.15)
SID: http://sid.usal.es/noticias/discapacidad/36736/1-1/investigadores-presentan-robot-que-sirve-para-rehabilitar-miembros-superiores.aspx


Segueix el blog des de Facebook
_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/