RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Una nova tecnologia permet controlar videojocs amb els ulls

diumenge, 20 de juny del 2010

Servirà perquè les persones amb problemes de mobilitat tinguin més opcions d'oci

Un equip d'estudiants de l'Imperial College London ha desenvolupat un nou sistema que permet jugar a un tradicional videojoc utilitzant només els ulls. La gesta ha estat possible gràcies a la combinació d'una webcam que registra els moviments d'un ull i un programa informàtic. El principal avantatge d'aquest sistema és el seu preu: per a la seva fabricació es necessiten només 30 euros. Per això, els seus creadors esperen que la tecnologia serveixi per a aplicacions i jocs més sofisticats, i permeti que les persones amb problemes de mobilitat tinguin més opcions d'oci. Per Yaiza Martínez.



Estudiante probando el videojuego. Fuente: Imperial College  London.
Estudiant provant el videojoc. Font: Imperial College London.

Un equip d'estudiants de l' Imperial College London , al Regne Unit, ha desenvolupat un joc d'ordinador que es controla amb el moviment dels ulls.

La tecnologia utilitzada per al desenvolupament d'aquest joc permetrà que persones amb incapacitats físiques serioses -com una paràlisi- es converteixin en jugadors de videojocs per primera vegada, publica l'Imperial College London en un comunicat , entre d'altres aplicacions potencials.

Els estudiants van adaptar un videojoc originàriament llançat el 1972 i anomenat Pong , que consisteix en que un o dos jugadors controlin el moviment de la pilota que apareix en pantalla, movent verticalment les paletes situades a banda i banda d'aquesta, com en una partida de tennis de taula.

Aquesta adaptació permet a qualsevol usuari moure la paleta utilitzant només amb la mirada. Per fer-ho, el jugador s'ha de col locar unes ulleres especials que contenen una llum infraroja i una càmera web que registra el moviment d'un dels seus ulls.

Aquesta càmera està connectada a un ordinador portàtil, que al seu torn té un programa informàtic que s'encarrega de sincronitzar els moviments de l'ull amb els del joc.

Per ara, el prototip de joc és molt senzill, però els estudiants creuen que la tecnologia que ho ha fet possible podria ser adaptada per controlar altres jocs i aplicacions més sofisticats, aprofitant simplement els moviments oculars.

Tecnologia barata i disponible en línia

Un dels principals beneficis d'aquesta nova tecnologia és que és barata: donat que utilitza accessoris actualment comercialitzats, el sistema pot fabricar per menys de 30 euros.

Altres sistemes usats pels científics per estudiar el moviment dels ulls i el cervell costen al voltant de 30.000 euros, afirmen els investigadors.

Aldo Faisal , supervisor de l'equip d'estudiants que ha creat el prototip (pertanyents als departaments d'informàtica i de bioenginyeria de l'Imperial College Lodon) afirma que el prototip ha estat creat utilitzant elements que poden comprar en una botiga, com una webcam.

Atès no necessita d'un equipament molt car, la tecnologia té un enorme potencial, assenyala Faisal.

Els científics permetran que aquesta tecnologia es trobi disponible en línia, per a qualsevol que estigui interessat en crear noves aplicacions i jocs, i són optimistes amb les utilitats que puguin encontrársele.

Tasques més complexes

En especial, els creadors d'aquesta versió de Pong desitgen que el sistema proporcioni opcions de lleure per a persones amb escassa mobilitat.


En el futur, afirmen, la gent podrà passar les pàgines dels llibres electrònics només amb un parpelleig o fer sonar la seva cançó preferida simplement amb un moviment d'ulls.

Els científics estan entusiasmats amb la idea que la seva tecnologia serveixi perquè altres puguin desenvolupar nous jocs i aplicacions, però també segueixen treballant per redefinir el sistema perquè aquest pugui registrar els moviments de tots dos ulls, i no d'un sol.

Si ho aconsegueixen, es podran dur a terme tasques més complexes només amb la mirada, com dirigir una cadira de rodes motoritzada, per exemple.




Revolució en la indústria dels videojocs

Aquest no és el primer exemple que coneixem de videojocs que es poden controlar a distància, sense necessitat de tocar un teclat o qualsevol altre artefacte de control.

El 2008, per exemple, ja vam parlar de l'aparició del primer dispositiu que controlava videojocs només amb la ment , gràcies al registre de les ones cerebrals del jugador, ia la possibilitat de relacionar aquestes amb ordres d'accions concretes dins de la pantalla mitjançant un programari.

Creat per la companyia emotivisme Systems, aquest primer dispositiu consistia en un casc ple de sensors per al registre de les ones cerebrals que, mitjançant una connexió sense cable, eren posteriorment enviades en forma d'instruccions a un programa informàtic.

D'altra banda, també hem parlat en Tendencias21 d'un nou sistema, l'anomenat iPoint Presentar, que permetia controlar l'ordinador només amb els gestos de les mans, al més pur estil del que vam veure a la futurista pel lícula "Minority Report", i del Joystick Vocal que convertia sons vocàlics senzills en moviments del cursor sobre la pantalla.

Tots aquests dispositius suposen importants avanços cap a la transformació de les nostres relacions amb els ordinadors, afirmen els experts. Alguns d'ells, a més, persegueixen un clar objectiu: revolucionar la indústria de l'entreteniment, especialment la dels videojocs.

Fuente: Hoy tecnología

_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Blog LAS TIC Y LA DISCAPACIDAD
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/