RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Programari lliure per a facilitar els rescats en situacions d'emergència

dijous, 13 de maig del 2010

El projecte, que rep el nom de 'GEO-PICTURES', està finançat pel VII Programa Marc de la Unió Europea, i utilitzarà aquesta tecnologia per gestionar ràpidament i per satèl lit, les fotografies, vídeos i qualsevol tipus d'informació emesa des d'una zona en situació d'emergència.



La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) participa en un projecte europeu l'objectiu és utilitzar la tecnologia espacial de programari lliure per facilitar els rescats de persones que hagin quedat atrapades després de produir algun tipus de catàstrofe.

El desenvolupament del projecte durarà 2 anys, i el seu objectiu final és facilitar les actuacions de rescat, salvar vides humanes i mitigar els danys materials i ambientals causats per les catàstrofes.

Des de la universitat recorden que, en situacions d'emergència, "és de vital importància comunicar des del lloc dels fets el que passa i on de la manera més ràpida i precisa possible". A dia d'avui, asseguren que "l'única infraestructura de comunicacions que hi ha amb cobertura global és la xarxa de satèl lits espacials de telecomunicacions".

Així les coses, el projecte treballa en la construcció d'una plataforma per a la gestió de fotografies, vídeos, dades de sensors i dades d'informes a temps real ia escala global. Aquesta plataforma es desenvoluparà a Oslo i constituirà un sistema que s'allotjarà a les Nacions Unides (UNOSAT-UNITAR) i en les instal.lacions del CERN (Ginebra).

Equips d'investigació amb àmplia experiència en el mapatge en línia produiran mapes de situació a temps real en combinació amb informació de sensors i imatges espacials i terrestres. D'aquesta manera, es podrà obtenir ràpidament i en qualsevol lloc del planeta, fotografies d'alta resolució, vídeos, so i dades com la temperatura local, la humitat o la velocitat i direcció del vent.

Per aconseguir els seus fins, el projecte combina els últims avenços en comunicació i observació per satèl lit, sistemes de navegació i d'observació de la superfície de la Terra, basats en un nucli tecnològic amb comunicacions d'imatges i de dades de sensors geolocalitzats.

EQUIPS BASATS EN ANDROID

Com a part del projecte també es dissenyaran equips de comunicació lleugers i petits, basats en tecnologia mòbil i en la plataforma Android, basada en Linux. Aquests equips seran una eina integrada per als experts en gestió de desastres, per tal que puguin prendre decisions ràpides i assessorar el personal d'emergències.

A més, també s'està considerant, dins el projecte, el disseny de petites aeronaus no tripulades que observar les zones catastròfiques i enviaran informació.

GEO-PICTURES, que serà d'utilitat a tot el món, ja va contribuir, en la seva versió pilot més lleugera, en la gestió de les zones d'emergència a Haití després del terratrèmol del passat mes de gener. T

RES DEPARTAMENTS DE LA UAB

L'aportació de la Universitat Autònoma de Barcelona al projecte serà interdisciplinària, i s'ocuparà de diferents aspectes per obtenir tecnologies robustes per a la gestió de desastres globals.

En particular, estan involucrats tres grups de recerca de tres departaments diferents de la UAB. El grup GICI (Grup per a la Codificació Interactiva d'Imatges), del Departament d'Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions, el grup de recerca GRUMETE (Grup de Mètodes i Aplicacions en Sensors Remots i Sistemes d'Informació Geogràfica), del Departament de Geografia , i el grup de recerca de Comunicacions sense Fils i per Satélite, del Departament de Telecomunicacions i Enginyeria de Sistemes.

El projecte està liderat per l'empresa noruega Ansur Technologies SA. A més de la UAB, en aquest projecte participen grups de recerca de Noruega, Alemanya, Àustria i el Brasil, i grups d'usuaris de les Nacions Unides, del pla European Civil Protection de la UE, i del Govern de l'Amazones (Brasil).


Font: EUROPAPRESS

_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Blog LAS TIC Y LA DISCAPACIDAD
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/