RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Desenvolupen un sistema de visualització braille a pantalla completa

dijous, 20 de maig del 2010

Permetrà als invidents treure el màxim partit a la web ia altres aplicacions informàtiques

Un grup de recerca nord-americà treballa en un dispositiu braille que permet la reproducció d'una pàgina completa en la pantalla de l'ordinador, amb imatges incloses. El mecanisme es basa en un material plàstic molt resistent i de baix cost, capaç de respondre ràpidament a les ordres de l'usuari. El sistema obre portes a un millor accés dels invidents a Internet ia altres recursos informàtics com els llibres electrònics. Per Elena Higueras.

Esquema del mecanisme hidràulic i d'enganxament. Font: Universitat Estatal de Carolina del Nord

Avui en dia, els usuaris d'ordinador amb problemes seriosos de visió tenen a la seva disposició eines que els permeten navegar per Internet o redactar un document de text. No obstant això són moltes les limitacions tècniques a què s'enfronten. Per exemple, en l'actualitat les pantalles electròniques de visualització braille només són capaços de mostrar una línia de text al mateix temps i el seu preu no és apte per a totes les butxaques.

Ara, un treball de la Universitat Estatal de Carolina del Norte podria obrir noves possibilitats a l'ús que les persones invidents fan del seu ordinador i de la web. Segons un comunicat publicat per la citada universitat, un equip d'investigació dirigit pel professor Neil Di Spigno està treballant en el desenvolupament d'un sistema de visualització braille "refrescar" capaç de reproduir una pàgina completa. Aquesta pantalla també convertiria imatges formades per píxels en imatges tàctils, amb punts en relleu que els cecs són capaços de llegir.

Aquest nou dispositiu està basat en un concepte al qual els investigadors han batejat com "mecanisme hidràulic i d'enganxament". Es tracta d'una tecnologia fabricada a partir de polímers electroactius, una gamma de plàstics molt resistents capaços de reaccionar davant un estímul elèctric. Aquest material, a més, resulta molt més barat que els utilitzats en les actuals tecnologies de visualització en braille.

Però ... com funciona? Segons el professor Dr Peichun Yang, coautor de l'estudi, en primer lloc, "el mecanisme hidràulic permet elevar els punts de braille a l'altura correcta, de manera que es puguin llegir. Una vegada que els punts s'han fixat, arriba el torn del mecanisme de connexió, que s'encarrega de suportar el pes que una persona s'aplica amb els dits als punts per llegir. El material també respon, permetent al lector desplaçar-se per un document o un lloc web ràpidament ".

A mig camí

El passat 8 de març els investigadors van acudir a l'edició número 12 de la "International Conference on Electroactive Polymer Actuators And Devices" celebrada a San Diego, per presentar les seves conclusions sobre el component hidràulic del mecanisme, demostrant la viabilitat d'aquesta tecnologia. El proper pas és provar que el concepte del mecanisme de connexió pot ser portat a la pràctica. Una cosa en el que confia Di Spigno: "Esperem tenir un prototip en ple funcionament d'aquí a un any".

En opinió del seu company, invident, Peichun Yang, "la lectura en braille és essencial perquè els cecs puguin trobar feina. Confiem que aquesta tecnologia donarà noves oportunitats als cecs en aquesta àrea ".

DDavid Winick, un altre dels coautors del document, destaca l'abisme entre els avenços de la informàtica orientada a l'usuari tipus en els últims 20 anys i les tecnologies adaptades a les necessitats dels invidents. "Esperem que la nostra recerca permeti el desenvolupament d'aplicacions que donin als cecs un accés més complet a Internet ia altres recursos informàtics, com els llibres electrònics", afirma.

Un teclat en braille

La tecnologia informàtica al servei de les persones invidents també ha evolucionat molt en Espanya en els últims anys. El 2006, investigadors de la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) i de la Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) van desenvolupar un teclat per a PC en braille especialment útil per als cecs amb problemes motors a les mans. El seu disseny els permetia resoldre fórmules matemàtiques o escriure notes musicals sense necessitat de comptar amb l'ajuda d'altres persones.

No obstant això, el que realment va fer únic aquest teclat ser que va combinar, per primera vegada, les tecles de funcions i de desplaçament d'un teclat convencional, però substituint les tecles alfanumèriques per les vuit tecles del braille, que permeten escriure en qualsevol idioma. En la seva fabricació es va tenir en compte el desgast de les tecles, ja que només vuit havien de suportar la pressió de tot l'abecedari i els números d'un teclat tradicional.

A més, el teclat dissenyat pels investigadors de la UAB pot funcionar al mateix temps que un altre teclat ordinari, ja que es connecta a l'ordinador a través d'una clau USB, sense reiniciar l'ordinador cada vegada que es vol utilitzar.

Font: Hoy Tecnología

_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Blog LAS TIC Y LA DISCAPACIDAD
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/