RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Investigadors europeus busquen crear 'cases intel·ligents' amb 'robots domèstics'

dilluns, 26 d’abril del 2010

Un grup d'investigadors de la Universitat de Tecnologia d'Eindhoven (Holanda) estan treballant per crear, en tres anys, els primers prototips del que seran 'cases intel ligents' que permet a la gent gran viure independents el major temps possible i que portaran incorporat un robot un pràctic robot que s'encarregui de tenir cura aquests llocs i assegurar-se que aquestes persones facin el que han de fer.

Aquest projecte, iniciat recentment i que s'ha anomenat 'Servei Intel ligent de Robots per Envelliment' (KSERA, per les seves sigles en anglès), se centrarà sobretot en els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), una malaltia que, per 2.030 , serà la tercera causa de mortalitat en el món, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que afecta, sobretot, a la gent gran.

En aquestes cases, el paper central el realitzarà aquest 'robot domèstic'. El seu treball serà seguir el pacient, conèixer els seus hàbits, vigilar de prop, donar-li consells audibles, baixar o pujar l'aire condicionat perquè el pacient estigui còmode i avisar al metge quan el pacient estigui fent alguna cosa incorrecte.

A més, aquest robot podria entretenir el seu amo proporcionant accés a Internet i vídeos. Segons va explicar la doctora Lydia Meesters, la coordinadora del projecte, l'objectiu és "demostrar què podem fer en aquesta àrea".

Aquests investigadors, del Departament d'Enginyeria indusrials i Innovació Científica, van assenyalar que aquest nou tipus de cura intel ligent no hauria de crear un ambient fred. "L'ambient hauria de ser el més casolà possible. En una situació ideal, l'única tecnologia que es vegi hauria de ser el robot, que ha de ser el contacte amb tots els sistemes domèstics. D'altra banda, el lloc ha de ser molt casolà", va indicar.

Per aconseguir tots aquests objectius, diversos grups europeus realitzaran investigacions en els propers anys. Per exemple, el doctor Raymond Cuijpers, també de la Universitat de Tecnologia d'Eindhoven, estudiaran com podria comunicar el robot perquè ho entenguin les persones i viceversa. Haurà de ser intel ligent i capaç d'anticipar.

A més, KSERA podria fins i tot unir-se amb el projecte d'aquesta mateixa universitat 'RoboEarth', que va a construir una mena de central de memòria global per robots, que permetrà que els robots 'aprenguin' habilitats els uns dels altres, per exemple la de comunicar-se.

Mereixeran especial atenció els problemes d'ètica que plantegi aquest robot, que haurà de donar bons consells als pacients, però no seria com un policia, segons Meesters, que diu que "es necessitarà definir amb claredat els límits" de les funcions del robot a situacions en què, per exemple, el pacient encengui una cigarreta o quin tipus d'informació passarà a la 'central d'operacions' per protegir la privacitat del pacient.

El projecte compta amb un pressupost total de gairebé 4 milions d'euros, dels quals 2.900.000 seran aportats per la UE. Entre els grups d'investigadors que participaran en el projecte figuren l'Institute Superiore Mario Boella (Itàlia), la Vienna University of Technology, l'Hamburg University, la companyia italiana d'ICT Consoft, el Central European Institute of Technology (Viena) i el Maccabi Healthcare Services (Israel). Els primers prototips d'aquestes cases es construiran a Israel i Viena.

Font: EUROPAPRESS

_______________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/