RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Kutxa i Teknik-Ik4 desenvoluparan un robot d'assistència personal

dilluns, 15 de març del 2010

La Caixa Guipúscoa Sant Sebastià Kutxa i el centre tecnològic Teknik-Ik4 desenvoluparan un prototip de robot d'assistència personal amb funcionalitats avançades d'aplicació a la llar, oficina, hospital o museu. Aquest projecte, denominat KTbot, durarà dos anys i comptarà amb un pressupost de més de mig milió d'euros.


En un comunicat, Teknik Ik-4, amb seu al parc tecnològic de Miramón a Sant Sebastià, va explicar que desenvoluparà, amb l'aportació econòmica de l'Obra Social de Kutxa, un nou robot que posi a disposició de les persones les últimes tecnologies en aquesta matèria.

Segons va indicar, serà mòbil, autònom i amb una sèrie de funcionalitats avançades especialment enfocades a l'assistència en entorns interiors, el que permetrà la seva aplicació a la llar, oficina, hospital, residència o museu.

Aquest projecte, denominat KTbot, culminarà en dos anys amb un prototip que suposarà un "fita important" en el desenvolupament d'aquest tipus de tecnologia, posicionant a Guipúscoa com a "referent en un camp emergent amb un important potencial de desenvolupament i permetrà, a futur , la transferència d'aquest tipus de tecnologia al teixit industrial ", va asseverar.

Kutxa aportarà, a través de la seva Obra Social, a aquesta iniciativa 540.000 euros. Teknik-Ik4 va subratllar que la robòtica assistencial està convertint-se en "una alternativa de futur eficaç per fer front a les necessitats humanes en diferents contextos", com el suport a persones dependents per causes d'edat o salut, així com amb finalitats professionals, recreatius, o en qualsevol altre servei útil per al benestar de les persones.

El resultat de KTbot serà un robot assistencial íntegrament realitzat a Guipúscoa que incorporarà funcionalitats com mobilitat autònoma, interacció amb els humans a través de veu i imatges o reconeixement de persones, per al que serà necessari investigar en diferents aspectes tecnològics, com el desenvolupament mecatrònic, la integració de sensors i l'aprenentatge automàtic.

En una primera fase, el prototip serà un demostrador que permetrà difondre de manera didàctica el potencial de la robòtica de serveis i que permetrà incorporar més funcionalitats que les inicialment previstes.

A més, el projecte obrirà la possibilitat d'impulsar noves activitats empresarials a Guipúscoa en un mercat de gran potencial futur. El centre tecnològic va afirmar que, segons les últimes dades de la International Federation of Robotics (IFR), fins a finals de 2007 s'havien venut en el món 49.000 robots de servei per a ús industrial i més de 5 milions per a ús personal (domèstic i entreteniment) .

S'estima que en el període entre 2008 i 2011 s'estan venent a nivell mundial 54.000 nous robots de servei d'ús professional ni menys que 12 milions de robots per a ús personal.

Font: EUROPAPRESS
_______________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/