RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Un equip de la UdG crea un nou sistema per comunicar-se per internet sense fer servir el teclat

dilluns, 15 de març de 2010

Està pensat sobretot per a les persones grans i per a les persones discapacitades


Clik'em. Aquest és el nom d'un nou sistema per comunicar-se per internet sense fer servir el teclat i mitjançant una pantalla tàctil, ideat pel grup de recerca de visió per computador i robòtica de la UdG. Actualment està en procés de comercialització i està pensat per al públic en general, però bàsicament per a les persones grans i per als discapacitats. A la pantalla hi sortiran fotos de les persones amb les quals es vol comunicar l'usuari i per mitjà del programa Skype es podran fer trucades i videoconferències.

El nou producte es comercialitzarà a l'Estat espanyol per mitjà d'una empresa que ha creat el grup a Sant Feliu de Guíxols. Els impulsors són els catedràtics de la Politècnica Joan Batlle i Joaquim Salvi, i l'objectiu és bàsicament oferir un servei innovador a les persones que tinguin dificultats per fer servir els sistemes actuals. «Hi ha gent amb tremolor a les mans, amb problemes de visió o persones amb disminucions físiques o psíquiques a les quals els és difícil comunicar-se per mitjà d'un teclat. La finalitat del projecte que hem desenvolupat és que tothom es pugui comunicar sense tecnologies complicades i amb només un clic. A la pantalla es poden posar les fotos de familiars i amics o serveis socials que es necessitin utilitzar», va explicar Batlle. També es presenta com una alternativa per a les persones que tenen dificultats auditives per comunicar-se telefònicament.

Icones i fotos

L'objectiu és que els usuaris que no tinguin cap coneixement d'informàtica puguin utilitzar aquest nou producte. Es vol fer arribar la videoconferència al col·lectiu de la gent gran i fer que siguin ells qui gestionin les trucades. El disseny extern està basat en icones i fotos, de manera que l'usuari només tocant-ho amb un dit pugui gestionar totes les funcions. Una altra finalitat és aconseguir incrementar la sensació de proximitat de l'usuari amb les persones amb qui es vol comunicar.

Els responsables del projecte han comprovat que a l'Estat espanyol hi havia, en data 1 de gener del 2009, 5,5 milions de persones de més de setanta anys, que és el principal sector al qual s'adreça el producte.

Adaptar-ho al televisor

Els impulsors del projecte també volen adaptar el nou sistema als televisors. En aquest cas, el requisit seria que l'aparell tingués una entrada del tipus VGA que pogués establir comunicació amb l'ordinador. Si aquesta entrada, que cada cop és més habitual en els nous televisors, no existís a l'aparell al qual es vol adaptar el sistema, es podrien trobar adaptadors de senyals, segons es destaca en la descripció del projecte. El prototip d'adaptació als televisors ja està en marxa i actualment s'està estudiant el procés de construcció en sèrie.

El nou sistema costa ara per ara uns 800 euros, tot i que si s'adapta als televisors es podria reduir força el cost, segons va indicar Batlle. El cost afegit per a l'usuari serà el de la tarifa habitual de comunicació a internet.


Fuente: El Punt

_______________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/