RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Navegar per Internet a través de les ones cerebrals

dilluns, 1 de febrer del 2010

Gràcies a una investigació de la UMH un usuari podrà navegar per Internet a través de les senyals del cervell

Investigadors de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx han creat un sistema interactiu pioner en el món que permet a un usuari utilitzar un ordinador i navegar per Internet a través únicament dels senyals cerebrals.

El dispositiu (interfície), presentat avui al Campus Elx, ha estat desenvolupat pel Grup de neuroenginyeria Biomèdica d'aquesta universitat i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

La interfície, que permet aconseguir una interactivitat entre l'usuari i l'ordinador, consisteix en una gorra que incorpora fins a més de mig centenar d'elèctrodes que capten l'activitat cerebral.

A través d'amplificadors, l'ordinador processa els senyals registrades i, amb els algorismes desenvolupats pels investigadors, determina què pensa la persona.

"Permet fer recerques a Internet, moure el ratolí, corregir moviments, escriure un document, obrir una carpeta o crear un arxiu", ha explicat l'investigador i professor de la UMH Eduardo Fernández.

Tot i que inicialment no permet utilitzar programes sofisticats, com Photoshop, "encara que es podria assolir", ha afegit Fernández, "no és l'objectiu que es busca", ja que la idea és donar prioritat a aquelles necessitats que poden ser més útils per a les persones amb discapacitat ".

"L'objectiu del projecte és ajudar els discapacitats perquè aquests puguin interactuar amb un ordinador, si bé també es podria aplicar a qualsevol dispositiu, com un interruptor de llum", ha manifestat l'investigador Elx.

La tecnologia bàsica emprada en aquest projecte, finançat pel Ministeri de Ciència amb 130.000 euros, no és nova-ja s'ha aplicat per utilitzar dispositius amb la vista-, però sí ho és la seva aplicació al maneig d'ordinadors, "el que fa a aquest projecte únic al món ".

La interfície, que utilitza senyals electroencefalogràfics (EEG), permet detectar quina és la intenció de la persona mitjançant potencials evocats, que corresponen a senyals EEG que reflecteixen una resposta automàtica del cervell a un estímul visual extern.

El següent pas d'aquest projecte, tal com ha assegurat un altre dels investigadors José María Azorín, és "comprovar que funciona en persones amb diferents discapacitats, ja que per ara només s'ha provat en persones sanes i, no en va, el projecte està fet pensant en els dependents ".

Després de recordar que la investigació està en el seu segon any de desenvolupament sobre els tres previstos, Azorín ha subratllat la necessitat de "innovar" sobre aquest mateix sistema per a "aconseguir que sigui més ràpid i fàcil d'usar".

"El senyal no és prou bona, ja que l'elèctrode està en la superfície del cap, a un centímetre i mig per sobre del senyal i, a més, es registren milions de neurones, de manera que, per ara, no es pot ser molt específic en les ordres ", ha especificat Fernández.

De moment, la interfície no està patentada i "la idea és posar-la a disposició de tot aquell que la necessiti des de la UMH, encara que si hi ha empreses interessades a potenciar-la, benvingudes siguin", han conclòs els investigadors.

Aquesta recerca s'emmarca dins d'un projecte de recerca concedit pel Ministeri de Ciència i Innovació, denominat 'Control de Sistemes TeleRobóticos mitjançant Interfícies Avançades per a Persones Discapacitades', en el qual es desenvolupen interfícies cerebrals per controlar dispositius robòtics.


Font: EFE informacion.es

_______________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/