RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Mouse per al peu: Tecnologia de suport de baix cost

dimecres, 3 de febrer del 2010

Aquest ratolí per a peu es construeix a partir de l'adaptació d'un simple ratolí òptic.


Les persones que, a causa d'una limitació física o sensorial, no poden manejar els perifèrics estàndard d'un ordinador, solen valer-se de dispositius anomenats ajudes tècniques (productes de suport).


Els productes de suport actuen com rampes digitals, tendint un pont entre l'usuari i l'ordinador, i facilitant així, per exemple, escriure sense el teclat tradicional, o moure el punter sense operar un ratolí regular.

Aquestes adaptacions poden adquirir en comerços especialitzats i els seus preus són molt variats, però per a determinades situacions també és possible fabricar de manera casolana amb un baix cost.

L'adaptació va ser ideada per Sergio Ruau, que es va basar en una idea per l'ús del ratolí de Pablo Fernández (Pablo viu a Mar del Plata, Argentina, i utilitza un ratolí òptic col.locat al clatell amb moviments del seu cap).

Antonio Sacco va corregir i va redactar algunes parts d'aquest document, i va participar en la creació del vídeo descriptiu de l'adaptació. Tant el vídeo com aquest document poden ser descarregats de la pàgina web http://www.antoniosacco.net/



Amb una mica de pràctica i el moviment d'un sol peu, aquest dispositiu permet controlar íntegrament les funcions del ratolí d'un ordinador, incloent-hi el clic principal i el secundari, arrossegar, i fer scroll.

L'adaptació va ser fabricada a partir d'un ratolí convencional, que ha de ser desarmat, una caixa de fusta, algunes soldadures, i uns quants botons.

Així, és possible, per exemple, escriure a través d'un teclat en pantalla mitjançant qualsevol processador de textos regular, i desenvolupar-se amb total llibertat dins de les aplicacions que requereixin l'ús del ratolí.

Per a determinades aplicacions, com ara els navegadors, sol ser molt útil la roda de "scroll", que també forma part de l'adaptació.

Es pot seleccionar text a través d'un botó per l'arrossegament, i desplegar els menús contextuals amb un altre botó per el clic secundari.

Dos connectors als laterals permeten la utilització opcional de polsadors, que també poden ser aprofitats per realitzar els clics.


Tant el vídeo com la documentació es distribueixen lliurement sota llicència Creative Commons by-nc-sa "

_______________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/