RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

RatonEyex: Creen un programari lliure que permet als discapacitats severs utilitzar l'ordinador

dimarts, 8 de desembre del 2009

Antonio Mata és el creador de 'RatonEyex', una eina que mitjançant una webcam i movent el cap permet qualsevol acció. La empresa Clínica Informàtica, de Badajoz, cedeix de forma desinteressada el programa, la seva instal·lació, formació i teleassistència

Llegir el correu electrònic, escriure un text, fer una trucada telefònica a través d'internet o simplement navegar per la xarxa són accions senzilles que realitza habitualment qualsevol persona en un ordinador, però que poden arribar a ser impossibles per a aquelles que pateixen greus discapacitats. Impossibles fins ahir. Un informàtic pacense ha presentat un nou software que permet realitzar qualsevol acció en un ordinador a persones que per qualsevol tipus de discapacitat no tenen mobilitat a les mans.

Antonio Mata Lozano, responsable de l'empresa Clínica Informàtica, de Badajoz, des de fa uns vint anys, és el creador de RatonEyex i de tot el que hi ha darrere. El seu programa informàtic, mitjançant una càmera web, permet manejar el ratolí de l'ordinador amb lleugeríssims moviments de cap i sense utilitzar les mans, facilitant així l'accés a les noves tecnologies als grans discapacitats, explica.

Aquest és el seu compromís amb la societat. "Facilitar l'ús de les tecnologies és la meva manera d'ajudar", comenta Mata, que posa el seu programa a disposició de qualsevol persona que estigui interessada, de forma totalment desinteressada. Però darrere d'aquest programari, que li ha costat unes 800 hores de treball, del que més orgullós se sent Mata és del servei que ofereix als usuaris del seu producte. L'empresa assumeix els costos de l'eina, la instal lació, i la formació que donarà al discapacitat per tal que aprengui a manejar-la, a més de donar teleassistència posterior. Un projecte global (programari més assistència) pioner a Europa, apunta.

Mata destaca, que es pot fer "el mateix que faria una persona que no tingués discapacitat" a causa d'aquest programari basat en la visió artificial que, mitjançant processos matemàtics, calcula el desplaçament del cap de l'usuari amb el que s'aconsegueix el moviment del ratolí a la pantalla de l'ordinador. El seu únic objectiu amb aquest eina és que "sigui el més universal possible, que arribi al màxim nombre de persones i que no hi hagi cap impediment ni tècnic ni econòmic".

Ramón Sampedro va ser la seva inspiració. "Veient la pel·lícula Mar Adentro em va sorgir la idea mentre el protagonista, tetraplègic, passava les fulles d'un llibre amb un pal". Mata va fer una demostració pública del seu producte ahir, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, a la seu pacense de la Confederació de la Coordinadora Estatal de Minusvàlids Físics d'Espanya (Cocemfe). La seva única finalitat és que la persona amb discapacitat severa sigui cada dia el més independent possible.

Font:El Periódico de Extremadura
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/