RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Una PDA substituta del pàncrees

diumenge, 1 de novembre del 2009

El projecte anomenat 'Pàncrees artificial Telemesura' investiga la possibilitat d'aconseguir el control metabòlic del pacient diabètic en qualsevol moment i lloc, segons s'ha presentat en el simposi 'Noves Tecnologies, Comunicació i Diabetis', organitzat per la Fundació per a la Diabetis. Segons van explicar els experts que van participar en la trobada, el pàncrees artificial telemesura és la tecnologia més avançada per al control de la diabetis. A través d'un assistent personal (PDA) del qual disposa el pacient, un sensor de glucosa que mesura contínuament el nivell de sucre en sang transmet la informació a una bomba d'infusió contínua d'insulina que, programada automàticament en temps real amb algoritmes, respon en funció dels nivells de glucosa detectats pel sensor.

La directora executiva de la fundació, María del Carmen Marín, va assenyalar que, "sens dubte, conèixer els darrers avenços i investigacions en solucions tecnològiques, com és el pàncrees artificial telemesura, que aportin d'una banda, una major qualitat de vida a la persona amb diabetis i de l'altra, un millor control, i en conseqüència, menys possibilitats de desenvolupar altres patologies, resulten de gran interès ".

Tot i que el propòsit final de la investigació és substituir les funcions de mesura i control deteriorades en el pàncrees d'una persona amb diabetis, existeixen en l'actualitat una sèrie de reptes científics-tecnològics per aconseguir un pàncrees artificial per a ús no hospitalari, entre els quals destaca el d'ajustar els algorismes per poder fer front a les pujades de glucosa derivades de la ingesta d'aliments, així com els retards en la mesura de la glucosa i absorció de la insulina, segons van indicar els especialistes.

Per això, diversos experts treballen actualment en passar a un control semi-automàtic, anomenat així perquè els algoritmes de control no funcionen automàticament sinó que utilitzen informació de les ingestes que realitza el pacient en un procés realitzat sota supervisió mèdica, gràcies a la telemedicina i així, a poc a poc, avançar en l'anomenat "pàncrees artificial telemesura".

Sensors de glucosa

Altres desafiaments són l'assoliment de sensors continus de glucosa de major fiabilitat i usabilitat, la programació automàtica de la bomba d'insulina o la demostració de l'ús d'algorismes de control assegurances que puguin funcionar de forma ambulatòria. Durant aquest simposi també es va abordar la presència de la diabetis en Internet, i es van destacar els fòrums com a possible substitut "virtual" dels grups d'autoajuda, ja que l'anonimat que proporciona la xarxa permet una major llibertat per expressar sentiments.

Finalment, en el simposi es va presentar també 'Carol té diabetis', un projecte educatiu que té com a objectiu informar els professors i companys del nen amb diabetis en educació primària sobre la malaltia i el seu tractament, i fomentar així la plena integració del nen en l'entorn escolar.

Aquesta iniciativa de la Fundació per a la Diabetis, la protagonista està basada en una nena de la vida real amb diabetis, està formada per diferents materials educatius, entre els quals destaca una pel lícula animada, i fitxes didàctiques. Tot això, amb un llenguatge que s'adapta a l'edat cronològica dels nens de l'aula on es desenvoluparà, utilitzant com a referents els cicles en què es divideix l'educació primària a Espanya.

Font de la notícia

Hoy Tecnología, 29 d'octubre de 2009.
Enllaç a la notícia.
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/