RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Estudiants mexicans creen sistema per utilitzar electrodomèstics amb els ulls

dilluns, 30 de novembre del 2009

Dos universitaris mexicans han creat un sistema que permetrà a les persones discapacitades controlar els electrodomèstics amb un simple moviment d'ulls i permetre'ls així ser més autònomes en les seves llars. Moncada estudia, juntament amb el seu company de projecte, Luis Eduardo Lara, de 22, Enginyeria Biomèdica a la Universitat Iberoamericana de la Ciutat de Mèxic, una cursa que, entre altres coses, ensenya als seus alumnes a dissenyar estris que facilitin la vida a les persones discapacitades.


"Quan algú pateix un accident, per molt fort que sigui la seva lesió, sol conservar el moviment ocular i nosaltres el vam aprofitar perquè el pacient pugui interactuar amb els electrodomèstics de casa", va dir a Efe Arturo Moncada, de 21 anys.

Pel seu sistema els estudiants van obtenir el primer lloc en el concurs acadèmic NI University Challenge 2009, certamen nord-americà en el qual es van presentar un total de 17 projectes.

Montcada i Lara mostrar en entrevista amb Efe el funcionament del seu invent, que està basat en la tècnica de la electro-oculografía.

Funcionament

El sistema funciona gràcies a uns elèctrodes col locats al cap l'usuari i que donen un senyal a partir del moviment dels seus ulls, senyal que és processada i netejada de manera electrònica per passar després a la interfície de l'ordinador.

Movent els seus ulls, el pacient pot seleccionar un botó a la pantalla de l'ordinador que correspon a una acció de cada electrodomèstic.

Una vegada seleccionada l'acció, es confirma mitjançant un botó que avui es prem amb la mà, però que els estudiants intenten que sigui possible prémer en el futur d'una altra manera, per exemple, estrenyent-lo amb el cap.

Segons Lara, "l'important és entendre que el cos humà és una màquina d'energia" i que, per això, "quan mous l'ull generes una activitat".

Prototip

L'estudiant va explicar que el que ells han construït és "un prototip molt senzill" que necessita moltes millores i va reconèixer que encara falta molt per poder implantar-lo directament en una llar.

"Es pot seguir desenvolupant el seu programari i el maquinari perquè es faci més compacte, més portàtil i accessible per a les persones que el facin servir", va afegir.

A més, en el cas que aquest sistema arribés a implantar seria necessari que el pacient es familiaritzarà amb la màquina, de manera sensible del moviment, i cada aparell hauria d'estar personalitzat, va apuntar el jove.

"La intensitat del moviment varia d'una persona a una altra i fins i tot en un mateix subjecte el senyal pot canviar depenent dels seus estats d'ànim, per la qual cosa s'ha de calibrar cada sistema per a cada persona en particular", va comentar Lara.

Aquesta idea, van explicar els joves investigadors, va sorgir com a part d'un projecte escolar pel qual havien d'aconseguir moure el cursor de la pantalla de l'ordinador amb els ulls.

Tot i que encara falti molt per que el seu projecte universitari sigui una realitat, els dos joves encara tenen el somni i la il.lusió que algun dia pugui servir per fer-li les coses més fàcils als discapacitats.

Font: Hoy Tecnología


___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/