RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Inteco crea un descodificador TDT accessible que reconeix la veu

dijous, 15 d’octubre del 2009

TDT a l'abast de tothom. Aquest és l'objectiu d'un desenvolupament informàtic que l'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (Inteco), amb seu a León, gairebé ha acabat. Una aplicació que s'integra en el descodificador permetrà que les persones cegues, sordes o amb discapacitat física puguin ser més independents a l'hora d'utilitzar el comandament de la televisió.

El projecte es va iniciar des de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions a causa d'una petició de l'ONCE. L'organització va percebre que no existien productes al mercat que complissin al cent per cent amb la legislació pel que fa a suport de discapacitat. "La ceguesa és l'origen del projecte, però la iniciativa pretén cobrir un altre tipus de discapacitats, com la sordesa o les físiques", explica Raúl Riesco, responsable de projectes a l'institut nacional.

Llavors, el Inteco, societat estatal, es va encarregar de l'R + D del projecte, a càrrec dels fons del Pla Avanza2. En primer lloc, l'institut va realitzar una prospecció en els mercats internacionals per conèixer si hi havia un producte semblant. No va trobar res concret, encara que sí projectes semblants "que creiem que no són adequats". Per exemple, el dirigit pel RNIB (Royal National Institute of Blind People). En aquest cas, va funcionar la síntesi de veu encara que hauria de ser integrat en la meitat de la cadena de producció d'un gran fabricant una eina aliena, el que ho feia inviable econòmicament.

L'Inteco, en observar aquest panorama internacional, va decidir fer front al projecte des del punt de vista d'una aplicació. El programa s'introdueix en un descodificador comercial, fa un flasheo de la memòria interna i canvia el menú. Com que és un projecte de programari lliure, s'alliberarà tot el projecte amb la idea que l'usuari, a final d'any, pugui introduir el mateix el programa en el seu descodificador. Aquesta solució ja està disponible en versió beta ia finals d'any es mostrarà als usuaris.

Ja s'han iniciat les primeres reunions amb fabricants a nivell nacional amb l'objectiu que el producte pugui estar integrat o modificat en futurs descodificadors. L'objectiu és que la mateixa indústria posi a disposició els seus propis productes en el mercat. Així, hi hauria més varietat per als usuaris.

Amb aquesta acció es cobreix una fita important, a l'acostar tecnologies disponibles a tots els usuaris que necessiten aquest tipus d'aplicacions. Els beneficis que reporta a una persona amb discapacitat visual és que totes les parts del menú (com les taules de programació, per exemple) estan disponibles. A més, la navegació serà completament fluïda en obtenir resposta de cada acció. També incorpora control parental i gravació, fins ara inaccessibles per a aquest col.lectiu. En el cas de la discapacitat física, el reconeixement vocal permet donar instruccions sense necessitat del comandament. A la part de la discapacitat auditiva, s'implementen els subtítols. Fins i tot per persones sordcegues s'incorporen opcions d'accessibilitat, com ampliar els subtítols a una mida més gran.


Font: Plataforma Sinc http://www.plataformasinc.es/index.php/esl/Noticias/El-Inteco-crea-un-decodificador-accesible-que-reconoce-la-voz
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/