RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Creen un programa de programari lliure que permet la lectura per veu de la pantalla de l'ordinador

dimarts, 13 d’octubre del 2009

Enfront d'altres aplicacions informàtiques d'alt cost, l'investigador de la Universitat d'Extremadura Jesús Merino ha creat VITIS (Visualize Trough Sound Interface), una eina gratuïta adreçada a persones cegues o amb problemes de visió.

Jesús Merino Carretero, membre de l'equip de recerca de la Universitat d'Extremadura Grup de Xarxes Neuronals i Processament de Senyal (GRNPS), ha ideat l'aplicació informàtica VITIS (Visualize Trough Sound Interface), a partir del desenvolupament del projecte fi de carrera "Disseny i construcció d'una eina de síntesi de veu per a la realització d'exàmens ". El treball ha estat dirigit pels professors de la UEx Rosa María Pérez Utrero i David València Corrales.

VITIS permet fer una lectura de la pantalla perquè un equip informàtic pugui ser utilitzat per persones cegues o amb problemes de visió. A més, és compatible amb almenys un processador de textos que li permeti a l'usuari llegir i escriure documents per tal de preparar apunts, fer treballs o realitzar exàmens. "Tota la informació que hi ha a la pantalla s'analitza, es processa i s'envia a un motor de síntesi de veu que permet a l'usuari escoltar la informació de la pantalla en cada moment" explica Jesús Merino.

La tecnologia del projecte utilitza components basats en programari lliure per a la locució dels missatges de l'usuari.

Projecte social

El creador del programa destaca el caràcter social de l'aplicació, "és gratuïta, enfront d'altres el cost s'eleva als 1.000 euros".

Una de les línies de recerca del grup de Xarxes Neuronals està orientada al desenvolupament d'aplicacions informàtiques que facilitin la utilització d'ordinador com a mitjà per salvar, en la mesura del possible, les barreres d'accessibilitat de les persones amb discapacitat. El director de la Unitat d'Atenció a Estudiants amb Discapacitat de la Universitat d'Extremadura, Alberto Herrera, coneixedor de l'interès del grup i d'alumne per desenvolupar en el seu projecte final de carrera una aplicació amb finalitats socials, va proposar la idea.

El projecte, després d'un llarg procés de documentació de les diferents possibilitats actuals sobre eines de tecnologia assistida, ha conclòs amb l'obtenció de l'eina VITIS.

"L'aplicació, arribant a complir les expectatives més altes que es van introduir en la seva planificació, es pot utilitzar amb el processador de textos més comunament utilitzat (Word), és compatible amb els navegadors Mozilla Firefox i Internet Explorer, tenint millors resultats amb aquest últim , així com amb totes les aplicacions desenvolupades amb controls comuns sota una interfície Win32, WPF o la futura Silverlight "indica Rosa María Pérez.

L'aplicació estarà disponible d'aquí a un parell de setmanes a la web www.micromer.es. Jesús Merino incideix que "el programari és gratuït i de lliure còpia. A més està obert a totes les peticions dels usuaris que la demanin i actualment es busca la col·laboració d'alguna institució per millorar-lo en la mesura del possible ".

Font: SINC
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/