RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Una nova tecnologia permet millorar la parla en els pacients amb Parkinson

dimecres, 2 de setembre del 2009

Dimecres, setembre 2, 2009


Una veu monòtona, suau, entretallada i que disminueix el seu volum de vegades són alguns dels principals símptomes del Parkinson. Una nova tecnologia permet a aquests pacients parlar més alt. Entrar a una discoteca o en qualsevol altre lloc amb enrenou fa que, de forma inconscient, les persones augmentin el to de la seva veu per a facilitar l'enteniment d'una conversa. Basant-se en això, Jessica Huber, de la Universitat Purdue, als Estats Units, ha dirigit el desenvolupament d'una tecnologia que permetrà als pacients amb Parkinson mantenir una conversa amb un to de veu suficientment alt perquè sigui comprensible.

El Parkinson és la malaltia neurològica degenerativa més comú i prop del 89 per cent dels casos tenen un canvi en la seva veu, i al voltant del 45 per cent presentin canvis en la claredat de la seva parla. "En algun moment de la seva malaltia tindran algun tipus de trastorn en la veu o parla que generalment es produeix amb el temps", va explicar Huber.

Per desenvolupar aquesta tecnologia Huber va utilitzar un enfocament que encara no s'havia desenvolupat: amb el soroll que simulés un restaurant ple de clients, però sense l'estrèpit dels plats i els gots, es va demanar als pacients que augmentessin el volum de la seva veu . El dispositiu, activat per veu, reprodueix de fons aquest murmuri quan la persona comença a parlar. A més, un sensor col locat al coll detecta quan ha començat a transmetre so i connecta amb el dispositiu per a que reprodueixi el soroll a través d'un auricular que porta el pacient.

Sis persones van fer servir aquest sistema portàtil durant vuit setmanes. Els resultats van mostrar que el sistema funcionava de manera efectiva en els pacients, que van parlar amb un so més alt i més clarament. A més, el dispositiu va tenir èxit no només durant el tractament, sinó que la millora en la parla va millorar després de les vuit setmanes i sense l'ús de la tecnologia. "Normalment, quan els vaig demanar, dues vegades, que parlessin més alt, responien que no podien. No podien parlar 10 decibels més alt, però quan el soroll va començar a funcionar, les seves veus van sobrepassar aquesta mesura de decibels ".

Font de la informació
FUNDACIÓN TECNOLOGÍA SOCIAL (FTS). Enlace a la noticia .
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT