RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Virtual Keyboard 1.0: La UdL desenvolupa un teclat virtual per a persones amb discapacitat

dijous, 9 de juliol del 2009

L'aplicació, realitzada en el marc de la càtedra Indra-Fundació Adecco, permet l'escriptura de textos en cinc idiomes
La Universitat de Lleida ha desenvolupat un teclat virtual que facilita l'accés de les persones amb discapacitat motriu a les noves tecnologies. El projecte VirtualKeyboard, que s'ha posat en marxa en el marc de la Càtedra Indra -Fundació Adecco coordinada pel professor Jordi Palacín, permet l'escriptura de textos mitjançant qualsevol dispositiu capaç de controlar el cursor de la pantalla com el ratolí, eljoystick o el touchpad. Aquesta eina pot beneficiar més d'un milió i mig de persones amb problemes de mobilitat a l'Estat espanyol.

VirtualKeyboard funciona mitjançant una aplicació que apareix a la pantalla de l'ordinador i que permet l'escriptura de textos mitjançant la pulsació de tecles virtuals. El sistema incorpora innovacions tecnològiques que faciliten al màxim l'escriptura per a persones amb discapacitat motriu que no poden utilitzar teclats convencionals. Així, VirtualKeyboard compta amb funcions de predicció de paraules. Els algorismes aprenen de la manera d'escriure l'usuari i milloren exponencialment les seves taxes d'encert. Les proves realitzades escrivint textos literaris d'entre 15.000 i 20.000 paraules demostren un estalvi de fins a un 40% en les pulsacions de tecles necessàries per escriure, al voltant de 7.000 paraules menys.

VirtualKeyboard pot beneficiar més d'un milió i mig de persones amb problemes de mobilitat a l'Estat espanyol
VirtualKeyboard ofrece 5 diccionaris que incorporen les paraules més usuals del castellà, el català, l'anglès, el francès i l'italià. A més, compta amb un sistema d'aprenentatge automàtic que li permet ampliar la seva base de paraules i crear nous diccionaris en qualsevol llengua basada en l'alfabet romà. Així, l'estil d'escriptura dels usuaris s'actualitza automàticament i permet a l'aplicació utilitzar diversos diccionaris en un mateix idioma i adaptar-los a usos específics optimitzats: escriptura d'e-mails, escriptura tècnica, escriptura literària, etc.

En el marc de la presentació del projecte VirtualKeyboard, la UdL ha renovat el seu conveni de col laboració amb Indra i la Fundació Adecco per donar continuïtat a les activitats de recerca, desenvolupament i transferència de tecnologia-així com de formació i divulgació - en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC). Tant el rector Joan Viñas com el director d'Indra a Catalunya, Manel Brufau, i el director general de la Fundació Adecco, Francisco Mesonero, han reafirmat el seu compromís amb la responsabilitat social.

El desenvolupament tecnològic del VirtualKeyboard és d'accés lliure i gratuït.Es pot instal lar i executar en qualsevol ordinador equipat amb el sistema operatiu Windows. L'ús de l'aplicació és completament intuïtiu i no requereix formació prèvia. El VirtualKeyboard complementa el ratolí virtual HeadMouse, creat per la UdL el 2008 i que ha tingut una àmplia acceptació en tot el món. En total s'han comptabilitzat més de 225.000 descàrregues des de països com Xile, Mèxic, Colòmbia, Argentina o Brasil.


Aquí us deixo un vídeo demostratiu del Virtual Keyboard 1.0 i un enllaç on podeu fer la descàrrega i trobar tota la informació necessària:

Virtual Keyboard 1.0 (informació i descàrrega)


___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONA L
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/