RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Nou programa informàtic que permet disposar d'un intèrpret de llengua de signes a distància

dilluns, 8 de juny del 2009

Bookmark and Share

UN NOU PROGRAMA INFORMÀTIC PERMET DISPOSAR D'UN INTÈRPRET DE LLENGUA DE SIGNES A DISTÀNCIA

La Fundació FESOCA ha posat en marxa el primer programa informàtic, per a empreses i institucions, que permet disposar d'un intèrpret de llengua de signes a distància, denominat Sigthos, que elimina la necessitat de tenir un intèrpret en el lloc de la conversa. http://www.sigthos.com/home.asp

Sightos és un programa informàtic que, a través d'Internet i mitjançant una càmera web, posa a disposició de les persones sordes un intèrpret de llengua de signes catalana que permet la comunicació entre la persona sorda i el seu interlocutor, facilitant així l'entesa entre sords i no sords.
La tècnica de la Fundació i membre de l'equip de gestió de Sightos Raquel Rodríguez ha explicat a Efe que el programa "suposa un avanç enorme per a les persones sordes, que fins ara havien de sol licitar amb una setmana d'antelació un intèrpret que els acompanyava a realitzar les gestions allà on ho necessitessin ".
Rodríguez ha precisat que el sistema actual té nombrosos inconvenients perquè el fet d'haver de reservar amb tant de temps un intèrpret deixa escàs marge de maniobra a les persones sordes, a més de les dificultats que per a molts d'ells suposa viure en zones rurals on costa més desplaçar - .
Les entitats que ho sol licitin hauran de pagar 500 euros en concepte d'inscripció en el servei i després compren "minuts d'intèrpret" a 0,75 euros el minut, un preu que la diputada de l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Montserrat Ballarín , considera "poc rellevant" per a institucions com pot ser un ajuntament.
La Diputació és un dels organismes públics que voleu oferir aquest servei a les seves dependències, "properament funcionarà en aquells locals propis de la Diputació, entre ells els encarregats d'oferir informació ciutadana, biblioteques i gestió tributària", ha explicat a Efe la diputada.
A partir del setembre, aquells municipis que ho sol licitin podran demanar l'assistència de la Diputació per formar al seu personal i demanar assessorament tècnic, encara que Sigthos funciona ja de forma experimental en els ajuntaments de Barcelona i Sant Cugat del Vallès.
Ballarín confia que, a mig termini, els 311 municipis de la província comptin amb aquest servei, que facilitarà extraordinàriament la vida de les persones sordes, especialment en serveis en què la informació ha de ser molt precisa, com serveis sanitaris o bancaris.
Des del dilluns 18 de maig, Sigthos funciona en tres punts d'atenció al client de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), encara que de moment només entre les 09.00 a les 19.00 hores, ja que fins ara Sigthos només disposa de dos intèrprets en exclusiva , encara que més endavant es cobriran totes les franges horàries i fins i tot podran treballar des de casa seva.
Altres empreses com La Caixa, Ferrocarrils de la Generalitat o el RACC han manifestat ja el seu interès per comptar amb aquesta aplicació per comunicar-se amb els seus clients sords, amb els quals la comunicació escrita és "complicada, ja que l'estructura del llenguatge de signes és diferent a la nostra i cometen molts errors sintàctics a l'hora d'escriure ", ha afegit Rodríguez.
El col lectiu de persones sordes és un dels que utilitzen més les noves tecnologies, el 99% tenen Internet, eina que els ha suposat una autèntica revolució en la seva comunicació, "fins a la seva aparició es comunicaven amb fax, però també el telèfon mòbil ha facilitat molt les coses ", ha apuntat Rodríguez.

Font: Periodistadigital
Webvisual http://www.webvisual.tv/index.php?id_video=699&seccio=1

________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/