RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Creen un sistema que permet als cecs conèixer prospectes de medicaments

dimarts, 30 de juny del 2009

29.06.09 ADN

Un grup d'alumnes de la Facultat d'Informàtica de la Universitat Pontifícia de Salamanca ha desenvolupat un dispositiu que permet als invidents, a través del mòbil, conèixer el contingut del prospecte dels medicaments i tota la informació addicional.

Englobat sota el projecte "Faula", es tracta d'un enginy que permet associar continguts multimèdia a elements de la vida real, segons hanexplicado avui a la UPSA seus creadors durant la presentació dels tretze projectes d'investigació desenvolupats en el present curs en el " Club d'Innovació Tecnològica ".

Per poder fer realitat aquesta iniciativa, les caixes dels medicaments hauran de portar una targeta similar als codis de barres antirobatoris que serà posteriorment llegida per un telèfon mòbil que disposi del sistema NFC.

Un dels tres promotors d'aquesta invent, José María Pérez, ha explicat a Efe que "es tracta d'una cosa senzilla i barat", ja que en l'actualitat la major part dels telèfons mòbils compten amb el sistema necessari per aquesta lectura.

Una vegada que es passa el telèfon per la targeta integral que té la caixa del medicament, el contingut es descarrega en un fitxer de so del mòbil i posteriorment s'obre i es pot conèixer a través d'àudio tot el contingut del prospecte, el nom del medicament i la seva data de caducitat.

Per Fernando Sánchez-Guijo, un dels responsables de projectes d'innovació de l'ONCE a Salamanca, "es tracta d'un gran avenç que pot facilitar molt la vida als invidents".

A més d'aquesta proposta, s'han presentat una altra desena d'iniciatives desenvolupades en el marc de l'acord de col laboració entre la Universitat Pontifícia de Salamanca i la Fundació Caja Duero.

Entre les presentades, destaca el "DIAMI" dirigit també a persones amb problemes de visió i que s'ha desenvolupat com un "Director basat en Intel Ambiental Per Músics Invidents".

Es tracta del primer sistema d'aquestes característiques en el món i que permetrà, a través d'un braçalet col locat en el braç del músic invident, rebre a temps real les instruccions d'un director d'orquestra de forma transparent i ubiqua.

Sánchez-Guijo ha comentat que es tracta d'un material "nou" que, encara que ha estat provat en vidents amb els ulls tapats, "caldrà experimentar a invidents".

El problema, ha afegit el responsable de l'ONCE, és que de moment l'organització no ha trobat a cap músic professional invident a orquestra. "No vol dir que no n'hi hagi, sinó que no ho hem trobat", ha advertit.

Amb el nou sistema, Sánchez-Guijo confia que a partir d'ara hi haurà més persones amb deficiència visual en orquestres, "perquè podrem salvar el gran problema que hi havia".

Al costat d'aquests dos projectes s'han donat a conèixer jocs per al mòbil i fins a una plataforma de contacte i col laboració entre ONG que permet conèixer l'estat de projectes humanitaris en qualsevol lloc del món ..

Aquí us deixo un vídeo demostratiu que ens ha fet arribar Fernando Fernández Fidalgo, enginyer informàtic i investigador a la Universitat Pontifícia de Salamanca.



___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Blog LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/