RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Creen la primera llar virtual controlada només pel pensament

dimecres, 3 de juny del 2009

Bookmark and Share

Accions com encendre les llums, controlar la televisió amb el comandament i fins i tot usar les claus per a obrir la porta de casa podrien passar a la història gràcies a una tecnologia d'interfície cervell-ordinador (BCI) que actualment es desenvolupa a Europa i que permetrà als usuaris realitzar aquestes tasques quotidianes només amb el pensament.

Segons publica el ICT de la Comissió Europea en un comunicat aquesta tecnologia, que ja va ser mostrada el passat març en la fira CeBITde Hannover, suposa una innovadora fórmula de control (mental) de dispositius electrònics interconnectats.

Presència en els entorns virtuals

Les cases intel·ligents del futur podrien ser governades només amb el pensament dels seus habitants. Els avantatges salten a la vista: aquesta possibilitat augmentarà, per exemple, l'autonomia de les persones que tinguin una discapacitat física o farà més agradable el zapping per als teleadictes.

Segons explica Christoph Guger, director executiu de la companyia d'enginyeria mèdica austríaca g.tec, que desenvolupa aquesta aplicació, la tecnologia BCI permetrà a la gent encendre llums, canviar els canals de televisió o obrir portes amb només pensar-lo. g.tec col·labora amb un conjunt internacional d'universitats i d'instituts d'investigació dintre del marc del projecte Presenccia, fundat per la UE. Entre aquestes universitats es troben la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, ambdues a Barcelona.

L'objectiu del projecte Presenccia és incorporar inicialment la tecnologia BCI a entorns virtuals. Per a provar-la, ha estat creada ja una casa intel·ligent completament funcional de realitat virtual.

Segons Guger, aquesta casa "té una cuina, un bany, una sala d'estar... qualsevol element que una llar normal pugui tenir. Els usuaris poden moure's per ella només pensant a on volen anar".

Per a més informació:
Tendencias 21.
http://www.tendències21.net/Creen-el-primer-llar-virtual-controlat-solament-per-el-pensamenta3319.html
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
Blog LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://www.diversitatfuncional.org/