RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Els invidents podran usar mòbils amb pantalla tàctil

dimecres, 3 de juny del 2009

Bookmark and Share

Google ha presentat una nova interfície independent de la visió basada en Android.

Les pantalles tàctils estan sent un dels majors reclams per als usuaris de telefonia mòbil. Per aquesta raó, i durant el 27 i 28 de maig a San Francisco (EUA) es va celebrar el Google I/O, en el qual es va presentar un nou sistema de gestió telefònica tàctil independent de la visió. En aquesta trobada, i com informa la revista Technology Review, Raman (un dels científics de Google) va presentar un interfície que funciona a través de processos tàctils i auditius.

Amb aquest sistema no resulta imprescindible emprar la visió per a arribar a gestionar els processos bàsics en aquells telèfons que disposin d'aquesta aplicació. Per aquest motiu aquesta innovació permet que els dispositius mòbils amb pantalla tàctil puguin ser emprats per les persones invidents. No obstant això, Raman va més lluny. Afirma que aquesta aplicació no està pensada només perquè l'emprin les persones amb problemes de visió. També és possible utilitzar-la sempre que no estiguem en condicions de veure la pantalla.

La idea no és nova

Desenvolupar mòbils perquè puguin ser usats pels invidents no és una mica nou. Fa anys, en el 2004 i a Espanya, Telefònica i l'ONCE van presentar un mòbil pensat per als cecs: el Owasys 22C. Així mateix, el desenvolupament d'interfícies no depenents de la visió tampoc és una mica nou ja que, com informa Kate Greene para Technology Review, des de 1994 investigadors de Microsoft han anat desenvolupant diferents aplicacions amb major o menor independència visual.

La tecnologia desenvolupada per Google està basada en la plataforma Android i podria ser una les primeres plataformes completament independents de la visió. Això és degut al fet que Android suporta vibracions i sons, pel que és possible que l'opció invident pugui ser agregada a una bona part de les aplicacions que presenta Android.

Android és una plataforma de programari i d'un sistema operatiu per a dispositius mòbils. Ha estat desenvolupada per Google a partir de tecnologia GNU/Linux. A més, existeix una web en la qual les persones que desitgin desenvolupar aplicacions per a la plataforma ho puguin fer. Per a això, només és necessari entrar en la pàgina i baixar-se, per exemple, el Android SDK que permet crear apps (que és com Google denomina a les seves aplicacions per a mòbils).

Per a més informació:
Tendencias 21
http://www.tendencias21.net/Los-invidentes-podran-usar-moviles-con-pantalla-tactil_a3335.html
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
Blog LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://www.diversitatfuncional.org/