Científics del Regne Unit acaben de presentar el prototip del primer dispositiu de realitat virtual de la història que estimularà els cinc sentits, i no només la vista i l'oïda. Els investigadors esperen que aquest sistema, que encara està en fase de desenvolupament, arribi a ser més barat i suportable que els actualment existents. Les seves possibles aplicacions van des de viatjar a llocs remots sense necessitat de moure's de casa i amb un realisme total, fins a ajudar als metges a operar a pacients que estiguin en altres llocs del món. Així mateix, els investigadors pretenen avaluar l'impacte que en la societat tindria el fet que poguéssim submergir-nos en la realitat virtual amb el mateix realisme amb que ho fem en el món. Per Yaiza Martínez.
Científics de la Universitat de York i de la Universitat de Warwick, a Anglaterra, planegen la creació del primer "casc" de realitat virtual capaç d'estimular els nostres cinc sentits al mateix temps.
Amb ell, per exemple, podrem viatjar a l'Antic Egipte, recórrer els seus carrers i conèixer les seves olors. Durant dècades, la realitat virtual ha mantingut l'esperança que, algun dia, arribem a convertir-nos en autèntics "turistes" virtuals i ara aquesta promesa està encara més prop de complir-se.
Però no serà aquesta l'única aplicació del dispositiu. El desenvolupament d'aquest sistema s'emmarca en un projecte denominat "Towards Virtual Reality" ("Cap a la realitat virtual"), que ha estat subvencionat pel Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) del Regne Unit.
Presentació del primer prototip
La realitat virtual és un terme que descriu entorns artificials creats utilitzant programes informàtics, i presentats de tal manera que els usuaris "creguin" que aquests entorns són reals.
Encara que la idea de realitat virtual ha estat present durant dècades, el principal obstacle per al seu desenvolupament total ha estat sempre la impossibilitat de generar una estimulació sensorial similar a la qual genera la realitat corrent.
Gràcies al nou casc, batejat com "Virtual Cocoon", aquest obstacle potser sigui finalment superat. Segons explica el EPSRC en un comunicat, per a aconseguir-lo, els científics de les universitats de York i Warwick treballaran en conjunció amb experts de les universitats de Bangor, Bradford i Brighton en el desenvolupament d'un dispositiu de realitat virtual completament nou, que podrà estimular els cinc sentits.
L'usuari del "Virtual Cocoon" només haurà de col·locar-se un casc que incorporarà dispositius electrònics i informàtics específicament creats a aquest efecte.
Un prototip del sistema va ser presentat en Pioneers 09 el passat quatre de març en el Centre de Conferéncies Olympia, de la ciutat de Londres.
Avaluació d'implicacions socials
Segons el director del projecte, el professor de la Universitat de York, David Howard of the University of York, "els projectes de realitat virtual s'han centrat fins a ara només en un o dos sentits, normalment la vista i l'oïda. No sabem d'altre grup d'investigació en el món que estigui tractant de fer una mica semblat al que planegem fabricar nosaltres".
Alan Chalmers, altre dels investigadors participants en el projecte assenyala que "l'olor serà generat electrònicament", gràcies a una nova tècnica desenvolupada pel propi Chalmers i els seus col·laboradors de la Universitat de Warwick, que subministrarà una olor predeterminada segons demanda.
Chalmers afirma que el sabor i l'olor estan íntimament relacionats i que s'intentarà crear sensacions de teixidura a partir d'algun artefacte que es col·locarà en la boca. D'altra banda, dispositius tàctils proporcionaran les sensacions del tacte.
Un objectiu clau serà optimitzar la forma que els nostres sentits interactuen, com en la vida real. L'equip intentarà així mateix que el sistema sigui el més lleuger possible, més còmode i més barat que els dispositius actualment existents. Tot això dependrà dels avanços en informàtica i electrònica que desenvolupin.
Finalment, i segons Howard, els investigadors pretenen avaluar amb el "Virtual Cocoon" les implicacions que per a la societat comportarà l'aplicació de les tecnologies de realitat virtual.
Possibles aplicacions
El EPSRC explica en la seva pàgina web les possibles aplicacions que tindrà aquest nou sistema de realitat virtual.
Per exemple, una de les aplicacions seria que poguéssim interactuar de la forma més natural amb el món sense haver de viatjar, trobar-nos en un lloc particular o en una situació real. Els nostres cinc sentits serien estimulats perquè tinguéssim una experiència de realitat virtual molt rica sensorialment, fins al punt de "creure'ns" en el lloc escollit.
El "Virtual Cocon" podria revolucionar així mateix la manera que fem negocis al proporcionar un coneixement multi-sensorial d'alta qualitat i sota cost, directament en el lloc on ens trobem.
Aquesta possibilitat significarà importants canvis, per exemple, en les compres per Internet, perquè es podran olorar unes flors, tocar els teixits de les robes i fins i tot provar un sofà abans de comprar-los. L'experiència de comprar per Internet serà igual que la d'anar realment de compres a les botigues.
D'altra banda, aquest dispositiu de realitat virtual podria vincular-se a Google Earth, per exemple, permetent-nos entrar a un restaurant per a conèixer el seu ambient abans d'anar a menjar a ell, anar a un parc d'atraccions situat en altre continent o escoltar un concert en directe, com si estiguéssim en el seu lloc de celebració.
En el sector mèdic, les aplicacions també serien interessants perquè el sistema permetria examinar a un pacient que estigués en un lloc remot, utilitzant la informació via satèl·lit.
Però, perquè tot això arribi a ser una realitat, el "Virtual Cocoon" ha de ser barat, de fàcil connexió i portàtil, asseguren els investigadors.
Font: Observatori de la Cibersociedad: http://www.cibersociedad.net/x/extern.php?xtn=http://www.tendencias21.net
_____________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
Blog LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://www.diversitatfuncional.org/
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada