RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Una mà robot ajudarà en el futur a realitzar tasques diàries a persones amb discapacitat motriu

dijous, 12 de març del 2009

Una mà robot podria ajudar en el futur persones amb discapacitat motriu a realitzar tasques diàries com menjar, rentar-se o agafar diferents objectes són aquest nou dispositiu desenvolupat per un grup de científics de la Universitat Carlos III de Madrid.

En declaracions a Servimedia, Alberto Jardón, responsable de desenvolupament d'Asibot, nom d'aquesta innovació, va explicar que aquest és "un robot asistecial escalador de baix pes", que pretén actuar com "assistència en tasques de manipulació per a persones amb discapacitat motriu en els seus extremdades superiors".

De fet, la idea d'aquest robot és substituir l'ajuda d'un assistent personal en algunes tasques com "apropar-li qualsevol objecte, donar-lo menjar, de beure" o fins i tot "assistir-lo en tasques com afaitar-se, rentar-se la cara etc., va prosseguir. Per realitzar aquestes tasques, l'Asibot es desplaça per connectors col·locats prèviament en diferents punts de la casa com els mobles o les parets, llocs des dels quals, realitza les tasques que el seu amo li encomana a través d'un joystic, una PDA o qualsevol altre dispositiu portàtil adaptat a l'usuari. En aquest sentit, Jardón va explicar que per exemple, a l'hora de menjar, el robot es col·loca al connector més proper al lloc en el qual menja el discapacitat, perquè "des d'allà, agafi la cullera, carregui el menjar etc. " és a dir, "el que faria un assistent personal".

Malgrat que aquest ja és el tercer prototip que desenvolupa aquest equip d'investigació, el seu responsable reconeix que és "aviat encara" per posar la data d'acabament al projecte, ja que encara "hi ha molta feina que desenvolupar" i "molts problemes que estan sense resoldre de la forma adequada".
Asibot és una línia d'investigació que va començar amb el finançament de la Unió Europea fa uns anys, després del qual va passar a ser impulsada pel Govern espanyol, a través de l'Imserso. En l'actualitat, és la universitat Carlos III la que assumeix aquesta investigació.

Font:
SID http://sid.usal.es/mostrarficha.asp?ID=33304&Fichero=1.1
__________________________
Portal web Las TIC i la Discapacitat
http://discapacitat.blogspot.com/
http://www.diversitatfuncional.org/