RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

[Regne Unit] Presenten una "casa intel·ligent" per a persones amb demència

dijous, 12 de març del 2009

EFA (04/03/2009)


Veus que adverteixen de forma automàtica que no és hora d'aixecar-se encara, cuines de gas que s'apaguen al detectar fum o aixetes que tallen l'aigua sols al comprovar que no hi ha ningú utilitzant-los són alguns dels equipaments dissenyats específicament per a persones que sofrixen demència. Amb l'objectiu de crear una espècie de "casa intel·ligent", investigadors de la Universitat de Bath (Anglaterra), en col·laboració amb el Consell d'Investigacions en Ciències Físiques i Enginyeria del Regne Unit, van presentar avui alguns dels seus avanços en la fira "Pioners '09", que té lloc aquests dies a Londres.

Aquestes primeres novetats ja han estat implantades en dues llars anglesos en els quals viuen persones que pateixen algun tipus de demència. Qui sofrixen aquesta malaltia -afecta sobretot a persones d'avançada edat- es caracteritzen per sofrir una forta tendència cap a l'oblit i la distracció, el que fa disminuir la seva autoestima i en ocasions els fa caure també en situacions perilloses per a la salut.

Un dels efectes més habituals és perdre la noció de la nit i el dia, per al que aquest grup d'investigadors ha ideat un llit en la qual hi ha instal·lats diversos sensors que activen la llum quan l'individu s'aixeca enmig de la nit.

En aquest moment, una veu també informa de forma automàtica que encara no és hora d'aixecar-se. Un altre dels mecanismes projectats per a equipar aquesta "casa intel·ligent" és una aixeta que detecta quan hi ha moviment, pel que l'aigua deixa de sortir encara que al malalt se li oblidi tancar-lo. En opinió dels seus creadors, aquest mecanisme és especialment útil perquè quan l'inquilí torna al bany no es troba amb l'aixeta oberta, un detall que transmetia inquietud a la persona amb demència i contribuïa a minar la seva autoestima. A més, també van presentar una cuina amb gas que s'apaga automáticaente al detectar fum, com mesura de seguretat. AL deixar de funcionar, un rètol situat en la cuina s'il·lumina avisant que està apagada, al mateix temps que s'envia un missatge al mòbil del pacient per a advertir-li per si es troba en altra habitacin. El cost de la instal·lació d'aquests equips supera els 15.000 euros, encara que segons els seus creadors el preu podria baixar una vegada que es comercialcen, ja que de moment "és només un prototip".

La fira "Pioners '09" també ha servit per a presentar altres novetats tecnològiques en el camp de la salut, com uns sensors que es col·loquen en canell, colze i pit per a monitorizar els moviments de pacients que han sofert algun tipus de vessament. D'aquesta forma se'ls pot ajudar a realitzar els seus exercicis de rehabiltación a casa amb l'única ajuda d'un ordinador i d'un programari que està desenvolupant la companyia Philips.

Un altre dels aparells presentats avui és un mòbil especial per a malalts en les primeres fases de Alzheimer, que transmet al pacient una sèrie de missatges que li recorden el que ha de fer durant el dia i li ajuden a no dependre tant d'altres familiars.

Font: SID http://sid.usal.és/mostrarficha.asp?ANEU=33339&Fitxer=1.1

__________________________
Portal web Les TIC i la Discapacitat
http://discapacitat.blogspot.com/
http://www.diversitatfuncional.org/