RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Creen una "màquina de veure" portàtil per a persones amb discapacitat

dijous, 15 de gener del 2009

La científica nord-americana Elizabeth Goldring, deficient visual, ha desenvolupat al costat del seu equip de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) una "màquina de veure" portàtil que permetrà a persones amb discapacitat visual veure imatges captades per una cambracàmera o procedents d'un vídeo.

El dispositiu, basat en les tecnologies de pantalla de cristall líquid (LCD) i de díode emissor de llum (LED), es provarà en pacients amb discapacitat visual i costarà menys de 500 dòlars (uns 377 euros, al canvi actual).

Després de 20 anys d'investigació, i amb una "màquina de veure" de sobretaula a les seves esquenes, Goldring ha ideat un dispositiu portàtil que permetrà a les persones que no poden veure apreciar imatges procedents de vídeos, a ordinadors i a càmeres de fotos.

Tot va començar amb una visita de la científica l'oftalmòleg quan era completament cega.

Per determinar si tenia alguna part de la retina no feta malbé, l'especialista va mirar en l'interior dels seus ulls amb un oftalmoscopi d'escàner làser, SLO en les seves sigles en anglès.

Amb aquest instrument van projectar una simple imatge directament a la retina, més enllà de les hemorràgies de l'ull que van contribuir a la seva ceguesa i Goldring va poder veure-la. A partir d'aquí, va utilitzar l'aparell, que costa més de 75.000 euros (gairebé 100.000 dòlars), per a altres experiències visuals: veure la cara del seu metge, per exemple. I va ser llavors quan es va proposar desenvolupar una màquina més accessible i pràctica, aconseguint el 2006 una primera versió de sobretaula que costa uns 3.000 euros (menys de 4.000 dòlars).

Ara ha acabat una versió portàtil "relativament barata" perquè substitueix el làser del SLO per una font de llum d'alta intensitat molt menys costosa, el LED.

La màquina mesura 12,7 centímetres quadrats i s'utilitza amb un trípode flexible en la part superior del qual s'instal·la una cambracàmera digital. Les imatges que capta la càmera viatgen a un LCD il·luminat per LED (igual com ocorre a les televisions i cambrescàmeres actuals) i aquesta informació visual es concentra en un petitíssim punt de llum que es projecta a l'ull.

Goldring ha provat amb èxit la seva creació, però ara és el moment que altres persones amb problemes visuals facin el propi i demostrin finalment la seva eficàcia.

La científica es mostra emocionada no només perquè pot sortir a passejar amb aquest dispositiu, sinó perquè a més aquest li permet prendre fotografies i veure-les després, una cosa que el deixa "expressar-se visualment amb el seu ull cec".


Font: SID (Servicio de información sobre Discapacidad)
-------------------------------------------------------------------------------------
Diversitat Funcional Blog: http://discapacitat.blogspot.com