RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

REALITAT VIRTUAL PER MILLORAR LA VIDA DELS LESIONATS MEDUL·LARS

dimecres, 3 de desembre del 2008

A través del ratolí de l'ordinador, el pacient mou una mà en la realitat virtual per posar la compra a la nevera, parar la taula, preparar una amanida o fregir un ou. Aquesta és la dinàmica d'un programa de tele-rehabilitació per al tractament dels dèficits originats per dany cerebral adquirit, que s'ha presentat aquest matí a Barcelona (Espanya)

El programa forma part del projecte de tele-rehabilitació de l'Institut Guttmann, el Centre d'Investigació en Enginyeria Biomèdica (CREB ) del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de l'UPC i d'altres institucions tecnològiques i científiques. El seu objectiu és el tractament dels dèficits originats pel dany|mal cerebral adquirit, per la qual cosa han desenvolupat aquest programari en tres dimensions denominat Plataforma per a la rehabilitació cognitiva (PREVIRNEC) i en el qual el pacient pot practicar activitats de la vida diària.

Apropar-se a la vida diària

"Volem que sigui un joc, estimulant i divertit per poder reforçar les connexions que volem que es tornin a establir", ha explicat durant la presentació el cap d'investigació de l'Institut Guttmann, Josep María Tormos. D'aquesta manera, el pacient pot treballar, des de qualsevol lloc, la seva capacitat de planificació, seqüenciació, categorització i l'ús de la memòria. Així i, segons expliquen en l'Institut Guttmann, la incorporació d'aplicacions de realitat virtual redueix la distància entre la pràctica clínica i la realitat quotidiana.

El programa disposa d'una aplicació doble. Per una part, ofereix al pacient la plataforma informàtica en tres dimensions per realitzar els exercicis de rehabilitació cognitiva. I per una altra, facilita al terapeuta un lloc web a través del qual programa els exercicis de forma personalitzada, veu els resultats i, en funció d'aquests, valora l'evolució del pacient.

El cap d'investigació de l'Institut Universitari de Neuro-rehabilitació de l'Institut Guttmann, un centre de referència a Espanya en l'atenció del dany cerebral, ha assegurat que el mateix procediment es podria adequar per aplicar-lo en "l'estimulació cognitiva en processos de demència o en nens que sofreixen trastorns d'atenció o problemes d'aprenentatge".

Fonts:
El País (28/11/2008)
SID http://sid.usal.es/mostrarficha.asp?ID=32588&Fichero=1.1

______________________________________________________________
Diversitat Funcional, blog Las TIC i la Discapacitat
http://www.diversitatfuncional.org
http://discapacitat.blogspot.com