RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Un projecte de la ONCE per a integrar nens cecs a l'aula, Premi Handinnov 2008

dijous, 27 de novembre de 2008

Servimedia (25/11/2008)

El projecte d'accessibilitat a continguts educatius a través de la tecnologia digital impulsat per l'ONCE sota la denominació "Accedo" ha resultat guanyador del "Concurs Handinnov 2008".

Segons va informar avui l'ONCE, el concurs, que compleix la seva cinquena edició, té com a objectiu recompensar aquelles iniciatives innovadores, realitzades en cada Estat membre de la Unió, a favor dels joves amb discapacitat, tant en la seva vida educativa com en la professional o social, dins de la línia d'objectius fixats pel recent Conveni de l'ONU dels drets de les persones amb discapacitat.

En aquesta ocasió, l'organització de l'esdeveniment ha estat liderada per l'Oficina Nacional Francesa d'Informació sobre Ensenyament i Professions (Onisep), en col·laboració amb el Fòrum Europeu de la Discapacitat (EDF), i ha estat obert a les iniciatives de cada un dels 27 estats de l'UE. La competició atorgava un premi en cada Estat i a tres organitzacions que haguessin emprès iniciatives transnacionals.

Com a representant d'Espanya, el jurat internacional va seleccionar el projecte desenvolupat pel grup Accedo per sobre de les altres candidatures.

Els guanyadors, encapçalaments pel director d'Educació i Ús de l'ONCE, Juan Carlos Puig, es traslladaran a París els pròxims dies 26 a 28 de novembre per recollir el guardó i participar en diversos actes de prestigi al costat de personalitats franceses i europees, entre ells el president Nicolas Sarkozy.

ACCEDO

El grup Accedo (Accessibilitat a Continguts Educatius) és un equip multiprofessional integrat per tècnics de l'ONCE i la seva Fundació, actualment compost per 24 professionals entre mestres, tècnics de producció i instructors tiflotècnics.

El seu principal objectiu és defensar la necessitat de crear una escola completament accessible per a les persones amb discapacitat visual, aprofitant les possibilitats que brinden els avenços de les noves tecnologies.

L'ús de la tecnologia digital per part dels alumnes amb discapacitat els permet una major possibilitat i més fàcil accés a la informació, a materials i a recursos didàctics; i una major possibilitat d'ampliar el ventall en les seves expectatives formatives i laborals, i, per supost, socials.

Entre les seves accions, Accedo ha desenvolupat una experiència pionera amb l'empresa HP perquè els nens cecs o amb deficiència visual puguin utilitzar quaderns digitals (Tablet PC) com a herramenta de treball.

A més, ha elaborat una sèrie de pautes que serveixin com a guia i referència d'aquells professionals implicats en el disseny i desenvolupament de plataformes i entorns educatius digitals, de manera que siguin accessibles i utilitzables pels alumnes amb qualsevol tipus de discapacitat visual.

Accedo també assessora i col·labora amb els organismes públics i empreses informàtiques, educatives, editorials, etc., per al desenvolupament de programari i maquinari accessibles.

Ara, amb la concessió del premi "Handinnov Europa 2008" la seva tasca ha traspassat les fronteres d'Espanya i ha estat reconeguda per la comunitat educativa europea.

Donada la creixent incidència de les decisions de la Unió Europea en l'àmbit estatal, així com la ràpida evolució dels esdeveniments en la consecució d'un mercat únic, coordiació de polítiques comunes, etc., es va fer necessària la creació en 1999 d'una Oficina Tècnica d'Assumptes Europeus (OTAE) com a instrument a través del qual pogués dur-se a terme l'estratègia i objectius que l'ONCE tenia definits a Europa.

En l'actualitat, l'OTAE està desenvolupant un intens programa d'accions a Europa, a fi d'avançar en tots i cada un dels objectius estratègics definits per a l'ONCE, emmarcats en àmbits tan importants com la societat de la informació, l'accessibilitat universal, la lluita contra la discriminació i la igualtat d'oportunitats.

Font: SID Servei d'Informació sobre Discapacitat
http://sid.usal.es/mostrarficha.asp?ID=32528&Fichero=1.1

______________________________________________________________
Diversitat Funcional, blog Les TIC i la Discapacitat
http://www.diversitatfuncional.org/ http://discapacitat.blogspot.com/