RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

El robot humanoide més sofisticat del món "afinarà" destreses a Espanya per atendre malalts i discapacitats als hospitals

dimarts, 25 de novembre del 2008

EFE (21/11/2008)

El més sofisticat robot humanoide del món amb aparença humana, dissenyat a Japó, "afinarà" les seves destreses a Espanya, on serà programat per experts del RoboticsLab de la Universitat Carlos III de Madrid, per a atendre a malalts i discapacitats o dur lliteres en els hospitals.

Sengles equips de científics, un d'Espanya i altre de Japó, col·laboraran estretament, des d'un laboratori d'investigació conjunt amb representació en ambdós països, en l'entrenament d'aquest robot denominat HRP2, i en el desenvolupament del programari que li permetrà realitzar tasques múltiples: domèstiques, sanitàries, assistencials, socials, espacials, de vigilància, etc.

La ubicació a Espanya d'aquest robot, que no es comercialitza fora de Japó, és fruit d'un ambiciós acord ratificat per les autoritats espanyoles i nipones, durant la recent visita del Rei d'Espanya, la setmana passada a Japó, on va viatjar acompanyat per la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, per a ratificar el desenvolupament de diversos projectes conjunts d'investigació.

El cos d'aquest robot amb aspecte d'home, de 1,60 metres d'altura i uns 50 quilograms de pes (amb bateries incorporades), va recobert per una fina carcassa per a ocultar la seva sofisticada maquinària, i està dotat de braços, cames, mans i cap, amb un total de 32 graus de llibertat, que és com tècnicament es diuen els diferents tipus de moviment de les seves articulacions.

Està previst que el robot arribi A Espanya el pròxim estiu per a començar a funcionar a la tardor de 2009, encara que caldrà esperar a 2010 perquè HRP2 estigui a ple rendiment, tal com han avançat a Efe la Directora General de Cooperació Internacional del Ministeri de Ciència i Innovació, Montserrat Vaig tornar, i el vicerector d'investigació de la Universitat Carlos III, Carlos Balaguer, durant una entrevista conjunta.

Les habilitats d'aquest robot, que actualment camina, veu en tres dimensions i reconeix a les persones, li permetran una col·laboració activa amb els humans en entorns perillosos, com en centrals nuclears i desastres naturals (per exemple, per a restablir les telecomunicacions en llocs assolats posant en peus petites antenes) i fins i tot en àmbits espacials per a la construcció d'habitatges en altres planetes.

Els seus tres ordinadors a bord incorporen múltiples sensors amb càmeres estereoscópicas per a garantir la visió tridimensional, inclinómetros i giroscopis per a garantir un caminar estable, làsers telemetres per a amidar distàncies, i a més sensors de força i tacte en les seves mans.

Així mateix, està dotat de sistemes de reconeixement de veu per a comprendre ordres en japonès i anglès, així com de micròfons per a detectar la procedència del so. Aquest robot, els materials del qual de fabricació inclouen l'alumini lleuger aeronàutic, algun aliatge de magnesi, plàstics i polímers molt lleugers i resistents, també reconeix físicament a les persones, cap a les quals es gira quan li parlen i a qui coneix visualment, gràcies a un sistema d'enregistrament de patrons de cares.

Segons els experts, cada rostre té almenys 15 punts característics per a diferenciar-lo de la resta, i aquest robot està capacitat per a calcular la distància entre molts d'ells (per exemple, dels extrems dels ulls al nas, als llavis), el que li permet reconèixer a les persones.

L'entitat científica japonesa amb la qual treballaran els investigadors espanyols és l'Institut d'Investigació en Sistemes Intel·ligents de la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), un dels centres d'investigació més importants en el país nipó, on es treballa intensament amb aquest robot humanoide encara no comercialitzat, del que només existeixen unes quinze unitats repartides per universitats de Japó.

Font: SID Servei d'informació sobre discapacitat http://sid.usal.és/mostrarficha.asp?ANEU=32510&Fitxer=1.1


Aquí us deixo un video demostratiu de l'HRP2:


_________________________________________________________________ Diversitat Funcional, blog Les TIC i la Discapacitat http://www.diversitatfuncional.org http://discapacitat.blogspot.com