RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Tecnologia i discapacitat: Tongue Drive System

diumenge, 12 d’octubre del 2008

Un grup d'investigadors de l'Institut Tecnològic de Geòrgia, els Estats Units, va desenvolupar un nou sistema que permet a persones amb discapacitat física severa controlar ordinadors i cadires de rodes, mitjançant un dispositiu col·locat a la llengua.

El nou sistema permet a persones amb severa discapacitat física controlar ordinadors i cadires de rodes, mitjançant simples moviments de la seva llengua. La raó per la qual es va dissenyar un aparell que es pugui utilitzar a la llengua, és que aquesta no està controlada per l'espina de manera dorsal, sinó directament pel nervi cranial que, generalment, no pateix danys en patologies greus que involucren la mobilitat. Per tant, pot ser utilitzat per qualsevol persona que pugui moure, almenys, la seva llengua. A més, els moviments de la llengua són ràpids i no requereixen de molta concentració o esforç.

Com funciona

El petit dispositiu (de la mida d'un gra d'arròs), s'implanta a la llengua i, amb moviments de la mateixa, es pot controlar el desplaçament del cursor en una pantalla d'ordinador, o els controls d'una cadira de rodes.

La interconnexió entre el dispositiu col·locat a la llengua i els aparells que ha de controlar es produeix mitjançant sensors. Aquests sensors (que es poden col·locar tant en l'exterior com en l'interior de la boca), envien senyals a un ordinador portàtil, que es col·loca entre les robes de l'usuari o en la cadira de rodes. Aquests senyals són interpretats i es transmet al dispositiu receptor final.

Potencialment, el sistema pot capturar una gran quantitat de moviments de la llengua; cada moviment representa diferents comandos definits per l'usuari, d'acord a les seves capacitats, preferències personals i estil de vida.

El Tongue Drive System és un sistema no invasiu, que no requereix cirugías cerebrals, com succeeix en el cas d'altres interfícies tecnològiques d'implants.

Les proves han estat un èxit

En els grups experimentals de testeo del sistema, els participants van definir moviments bàsics de control del mouse: dreta - esquerra; a dalt - a baix; click i doble click. Realitzant moviments predefinits amb la llengua, van aconseguir moure el cursor en les direccions indicades. Gradualment i a través de la pràctica, es va aconseguir accelerar els resultats a la seva màxima velocitat. Experiments similars es van realitzar per operar una cadira de rodes elèctrica.

Pot ser només el principi

Aquest grup d'investigadors ha començat a desenvolupar programari per connectar el Tongue Drive System a altres eines de comunicació, tals com un processador de texts o un sintetitzador de veu. S'espera que aquesta tecnologia redueixi la necessitat d'assistència constant en els individus amb discapacitat física severa, reduint costos i aconseguint una vida més independent.

El dispositiu va ser presentat el 29 de Juny de 2008 en la Conferència Anual del RESNA (Rehabilitation Engineering and Assistive Technology Society of North America), a Washington. La investigació va comptar amb l'aval de la National Science Foundation i de la Christopher & Dana Reeve Foundation.

En síntesi

Aquest tipus de desenvolupament tecnològic permet la integració de persones que, per diferents motius, no poden dur a terme una vida independent i productiva. No cap dubte que la tecnologia no sol ens fascina, sinó que també ens emociona. Especialment quan es posa al servei de l'home per millorar la seva qualitat de vida.

Font: www.ciencias.es