RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Tècnica de televisió digital per a persones amb discapacitat visual

diumenge, 12 d’octubre del 2008

Segons un article publicat aquesta setmana en ScienceDaily, científics del Schepens Eye Research Institute han descobert que les persones amb poca visió poden millorar la seva capacitat de visió i gaudir de la televisió amb una nova tècnica que els permet millorar el contrast de les imatges de persones i objectes que els interessen als seus televisors digitals. Un nou estudi demostra que els pacients amb degeneració macular prefereixen veure la televisió amb aquesta millora de contrast i que el nivell de millora que elegeixen depèn de la quantitat de visió que hagin perdut amb la malaltia.

Aquests pacients no poden veure les cares dels dels caràcters o altres detalls que fan permeten entendre una emissió. Algunes solucions fins ara havien estat unes ulleres telescòpiques especials, que ajudaven els pacients a veure alguns detalls, però que sovint tallaven parts de la imatge, disminuint el context.

El nou mètode, desenvolupat pel Dr. Eli Peli, el Moakley Scholar in Aging Eye Research, i un professor d'oftalmologia de l'Harvard Medical School, és el primer desenvolupat per a imatges de televisió digital. Segons Peli, el motiu d'aquest canvi d'enfocament és que la televisió digital reemplaçarà la tradicional en uns quants anys per ordre del govern.

Treballant amb el "descodificador" que fa possible les imatges de la televisió digital, Peli i els seus col·legues van ser capaços de fer una simple modificació que ofereix la possibilitat de millorar el contrast de qualsevol televisor digital. "La mateixa modificació es podria realitzar fàcilment als nous televisors HD i la televisió digital per cable", assenyala Matthew Fullerton, principal autor de l'estudi i estudiant d'enginyeria electrònica de la Universitat de York, a Anglaterra, que actualment està realitzant el grau de Màster al laboratori de Peli.

Per provar la nova tecnologia, l'equip va presentar vuit vídeos digitals a 24 individus amb discapacitat visual i a sis amb visió normal. A cada pacient se li va donar un control remot, que li permetia incrementar o disminuir el contrast de la imatge..

L'equip d'investigació va observar que fins i tot els subjectes amb visió normal van seleccionar algunes millores i que la quantitat de millora seleccionada pels individus amb discapacitat visual variava segons el nivell de pèrdua de sensibilitat de contrast que experimentaven a causa de la seva malaltia. Això va demostrar a l'equip que el dispositiu era estri per a qualsevol subjecte, inclosos els de visió normal.

Ara, Peli està treballant amb Analog Devices Inc. per crear un xip prototip que es pugui incloure en totes les generacions futures de televisions digitals. "La tecnologia que hem creat és bastant simple i es pot incorporar fàcilment i amb un baix cost fins i tot en les tecnologies més modernes de televisió i vídeo per Internet".

Font: Science Daily