Caixa Immaculada (CAI) ha facilitat les signeguíes al museu. La signeguía és un reproductor de fàcil maneig que utilitza un programa sense texts, amb el qual el propi usuari elegeix mitjançant la pantalla tàctil els apartats en els quals vol accedir.
Des de la pantalla del iPod l'intèrpret explica a l'usuari, en llenguatge de signes, el contingut seleccionat. La reproducció es pot detenir retardar o avançar quan l'usuari desitgi. Segons va indicar el director de l'Obra Social de CaixaImmaculada (CAI), Pedro Camarero, el de Tapices es converteix d'aquesta manera al primer museu aragonès en incorporar aquest servei i el primer a Espanya en disposar d'aquesta tecnologia tan avançada.
El Deán del Cabildo Metropolitano de Saragossa, Manuel Almor, va manifestar que el Museu disposa d'aquesta forma de tecnologia capdavantera per atendre un grup de persones que tenen una discapacitat, però també el mateix dret de poder gaudir de la bellesa. Aquesta mesura se suma a les que l'Ajuntament ha anat incorporant per afavorir l'accés i gaudir del museu per a tots els ciutadans, com la incorporació d'ascensors per a persones amb problemes de mobilitat o les audioguíes.
El contingut de les signeguíes ha estat elaborat per la Fundació de l'Agrupació de Persones Sordes de Saragossa i Aragó (ASZA), que ha adaptat el contingut de les guies a llenguatge de signes, ha gravat les traduccions i introduït els continguts en el iPod de pantalla táctil. Caixa Immaculada ja compta amb aquest servei de signoguías a la Sala d'Exposicions CAI Luzán, ubicada al Passeig de l'Indepedencia de Saragossa. En ambdós casos la Fundació ASZA-Aragó Accessible s'ocupa tant de la creació dels continguts com de les actualiaciones.
Pedro Camarero va destacar que les signoguías no serveixen només per oferir un servei a les persones sordes sinó que, al seu torn, serveix per generar ocupació|ús entre les persones amb aquesta discapacitat. El president d'ASZA i de la Fundació ASZA-Aragó Accessible, Jesús Carlos Laiglesia, va posar en relleu que fins fa pocs anys resultava impossible per a una persona sorda accedir a un àmbit cultural i poder gaudir-ne en la seva totalitat, una cosa que és possible ara per les aportacions econòmiques i pel desenvolupament tecnològic. La iglesia va convidar altres espais museísticos aragonesos a seguir l'exemple de l'Ajuntament.
Llogar aquest servei en una visita al museu costarà dos euros, el mateix preu que les audioguíes, amb l'avantatge que una signoguía pot ser utilitzada per diverses persones alhora, va matisar Camarero. El director general de l'Obra Social CAI, Pedro Camarero, també va destacar l'especial importància que té aquest servei en un museu com el de Tapices, en el qual és tan important la informació sobre el procés de creació del tapís com del contingut del mateix ja que cada un és com a una novel·la, per la quantitat de dades que aporten.
La col·lecció de tapissos de la Seo de Saragossa està considerada entre les més importants del món. En l'actualitat exposa 12 peces d'un total de 63 que componen la col·lecció de peces de segles XV; XVI i XVII. A més, la majoria de les obres són "edicions príncep", és a dir, el primer tapís de cada cartró. L'entitat financera CAI ha aportat des de 1985 més de 4 milions d'euros per a la rehabilitació i ampliació de l'espai museístico així com per a la restauració de les obres. També ha creat un modern dispositiu per conservar en bones condicions els tapissos no exposats, va comentar el director de l'Obra Social CAI, Pedro Camarero.
Font: Europa Press (29/10/2008)
Servei d'Informació sobre discapacitat
http://sid.usal.es/mostrarficha.asp?ID=32231&Fichero=1.1
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada