RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Desenvolupen a Brasil un 'software' per a tetraplègics

dilluns, 15 de setembre del 2008

Asseguda davant una computadora, Socors escriu, envia correus i navega per Internet gairebé com qualsevol altra persona, però amb la diferència que no té braços, i als seus 43 anys entra al món de la informàtica gràcies al "ratolí ocular", un programari desenvolupat al Brasil.
El sistema, que costa uns 100 dòlars (70 euros), podria obrir un nou camí al Brasil d'uns quatre milions de persones tetraplègiques, que sofreixen de distròfia muscular i altres malalties degeneratives, víctimes d'accidents cervell-vasculars, o a qui, com a Socors, van néixer sense braços o els van perdre en accidents.

, Desenvolupat per l'enginyer Manuel Cardoso, de la Universitat Federal de Manaos (nord del Brasil), i investigadors de la Fundació Paulo Feitoza, el sistema va ser presentat a la Fira Internacional de l'Amazònia, inaugurada aquesta setmana, com a mostra de la capacitat de la ciència i tecnologia brasileres, en un camp dominat per multinacionals estrangeres.

Al taulell de la fundació, una assistent col·loca al voltant dels ulls de María del Socorro Pinheiro uns cables com els usats en electrocardiogrames. Ella escriu laboriosament, recorrent lletra per lletra per formar cada paraula, que apareix també en una gran pantalla.

Els elèctrodes llegeixen els senyals elèctrics enviats pels músculs que envolten els ulls en moviment, per fer lliscar el cursor per un "teclat virtual" a la pantalla de la computadora, explica Accir de Soares, gerent de negocis de la Fundació Paulo Feitoza.

Un pestanyeig equival al clic d'un ratolí manual i és com una petita porta que permet a l'usuari comunicar-se amb la resta del món a través d'Internet, o simplement escriure un text.

Distribució gratuïta

Un altre usuari notable del programari és el jove Marcio, de 22 anys, víctima d'una distròfia muscular degenerativa i condemnat a una cadira de rodes, present a la fira només a través d'un vídeo.

Marcio era especialista en desenvolupament de programes d'ordinador abans de perdre gradualment l'energia dels seus músculs. "Ara només treballa usant el ratolí ocular", explica Soares en esmentar-ho com a exemple d'un sistema que pot servir per ajudar a les persones que necessiten tenir accés a un ordinador. "No existeix al món gens similar a aquesta forma d'interacció, només a través de l'ull", afirma.

La fundació fa gestions a través del Govern perquè el producte sigui distribuït gratuïtament al mercat brasiler per mitjà del Sistema Únic de Salut (SEUS).

Els seus creadors afirmen que ja està complet i llest perquè comenci la seva producció en sèrie. Però la comercialització d'aquest sistema, que va tardar sis anys a ser desenvolupat, està estancada des de fa un. Depèn d'un permís de l'Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa), ja que la legislació brasilera no ho veu com a programari, sinó com un aparell destinat a la salut.

El projecte va tenir un cost d'uns sis milions de reals (prop de 2,4 milions d'euros) i va ser finançat per diverses empreses del Districte Industrial de Manaos.

La fundació treballa sobre altres projectes similars; entre ells, un desafiament a llarg termini: acabar de desenvolupar un telèfon mòbil per a ús de sordmuts, va explicar Rogerio Caetano, de la Fundació Feitoza.