RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Alternatives del ratolí per a utilitzar el PC

dilluns, 15 de setembre de 2008

El ratolí és el perifèric per excel·lència del PC. Fins al moment s'ha mostrat com l'alternativa més ràpida i barata per manejar el cursor que caracteritza als sistemes operatius més estesos als ordinadors domèstics.

Usar el ratolí sense prendre descans cada cert temps pot causar diferents lesions, com a tendinitis o, en casos més extrems, la síndrome del túnel carpià. Aquesta dada resulta preocupant si es té en compte que l'ús de l'ordinador s'ha estès a un gran nombre de llocs de treball. Els PC amb els seus corresponents ratolins resulten gairebé tan habituals com disposar d'un telèfon o d'una taula de treball.

La comercialització dels ratolins unida als ordinadors es remunta als principis de la informàtica personal en els anys vuitanta. La seva popularització va venir de la mà dels sistemes operatius dotats d'entorns gràfics com Macintosh o Windows, que exigeixen fer clic en els elements de la pantalla per poder operar amb ells. Des de llavors, s'ha passat de dispositius amb boles que giraven fins als òptics, més precisos i més fàcils de netejar.

Malgrat certes prediccions que parlen de la pròxima desaparició del ratolí, aquest perifèric roman com a la millor alternativa per cost i rendiment per a la major part de les tasques informàtiques. Tanmateix, el principal problema d'aquest dispositiu, sigui quina sigui el seu disseny, es troba que el seu maneig i la necessitat d'arrossegar-lo contínuament exigeixen nombrosos moviments repetitius del canell i dels dits.

Descans automatitzat

Una bona mesura per evitar qualsevol problema físic consisteix a realitzar descansos cada cert temps. Per automatitzar aquesta tasca, que es pot oblidar amb facilitat al mig del fragor laboral, diversos programes "obliguen" l'usuari a descansar en el lapse que ell elegeixi i, fins i tot, li recomanen exercicis per relaxar tant els ulls com les mans. Un bon exemple d'aquest tipus de programari és Workrave, gratuït i de codi lliure.

Una altra bona idea és alternar l'ús del ratolí amb altres dispositius, de manera que els moviments repetitius es redueixin i es canviï la posició de la mà cada cert temps. Si ja és massa tard i ha aparegut una lesió, buscar una alternativa al ratolí pot ser l'única solució.

Amb quins dispositius es pot reemplaçar el ratolí? L'usuari domèstic compta amb diverses alternatives com la pastilla gràfica, el "touchpad" dels ordinadors portàtils, el "trackball" o el "pointing estic", present dins del teclat d'alguns portàtils, a més de les pantalles tàctils que s'estenen a poc a poc.

Amb les mans, la veu i els peus

Per a les persones amb algun tipus de discapacitat a les mans que els impedeixi usar el ratolí o les seves alternatives, existeixen diversos dispositius que els permeten manejar l'ordinador. Un d'ells és el ratolí de peus, dues superfícies sobre la que es col·loquen les extremitats inferiors. Així, cada peu desenvolupa una funció: un mou el cursor a la pantalla i un altre fa clic al lloc desitjat. A més de la menor precisió de moviments que proporciona aquest sistema, el seu inconvenient principal es troba en el preu, superior als 130 euros.

També es pot optar per sistemes encara més avançats que guien el cursor amb els ulls i fan clic amb un parpelleig lent, com el desenvolupat per Iriscom, que empra una càmera i dos emissors d'infraroigs per captar la direcció de la mirada.

Una altra opció consisteix a usar un ordinador a través de comandos de veu, tal com es pot fer, per exemple, a bastants telèfons mòbils. Així, Voice Activated Command, un programa de reconeixement de veu disponible a Windows XP i Vista, permet transformar qualsevol combinació de tecles en les paraules elegides per l'usuari. Ofereix un període de prova gratuïta de 30 dies i costa 18 dòlars (uns 12,25 euros).

També es pot optar per programes similars com Shoot, que és gratuït però amb un maneig més complicat, a causa que es configura a través de la línia de comandos. El sistema operatiu Mac OS X disposa d'una aplicació del mateix estil integrada, de nom Speech, mentre que GNU/Linux compta amb PerlBox Voice.

Font: 20minutos.es (11/09/2008)