RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Un avi crea un navegador web per al seu nét autista

dilluns, 9 de juny del 2008

Les barreres que diàriament han d'esquivar molts de discapacitats, també són presents en les noves tecnologies. Un exemple són els afectats d'autisme, que es veuen desbordats per la quantitat d'informació, elements i colors presents als navegadors d'Internet. Per això, un informàtic ha creat, amb assessorament de professionals del tractament de l'autisme, un webBrowser específic per a aquests malalts, que ha posat a disposició de tot el món de forma gratuïta a la Xarxa.

Un avi coratge de Las Vegas, informàtic i amb un nét autista, es va adonar que Internet podria ser una bona eina per a la rehabilitació del seu nét de sis anys. Tanmateix, l'únic que va aconseguir va ser el desànim després de constatar que per al petit Zac la gran quantitat de colors, els banners i els continguts estridents de la Xarxa no l'ajudaven en res. Amb els seus dots de programador, John LeSieur va dissenyar un navegador web específic per a nens autistes, que simplifica la recerca de continguts i elimina els elements que afecten la ment dels qui sofreixen aquesta malaltia.

John LeSieur, programador informàtic establert a Las Vegas, es va adonar la vida al seu nét si creava un navegador més senzill que ell mateix podria facilitar. Aprofitant la seva petita empresa de programari cridada People CD Inc., es va donar a la tasca de projectar el navegador. LeSieur només buscava ajudar al seu nét Zackary Villeneuve, que viu en Saint Remi, Quebec (El Canadà), però una vegada que va publicar en Internet el seu projecte, molts pares van voler provar el 'Navegador Zac per a nens autistes '' '.

Preguntant a pedagogs i a rehabilitadores d'autisme, l'avi de Zac va incorporar nombroses prestacions al seu navegador, com al bloqueig d'algunes tecles i funcions de l'ordinador perquè el nen no es distregui amb elements secundaris, com el botó dret del ratolí o la tecla 'Imprimir pantalla'. "Algunes parts de la Xarxa tenen molt material estrany que pot estar distraient i per a un nen que es comunica de forma no verbal, no hi hauria cap possibilitat perquè utilitzi aquesta informació, va assenyalar un investigador de la Brown University de Rhode Island Stephen Sheinkopf.

Altres elements del navegador, com les icones simplificades i la seva gran mida, ajuden el petit a accedir de forma directa a jocs, contes o exercicis mentals. "Estem tractant d'evitar aquells llocs web que siguin foscos, agressius visualment o molt complicats, perquè tot això té què veure amb la seva pròpia autoestima. Si ells no senten que tenen el control, es frustraran fàcilment, assegura John LeSieur.

Una idea amb futur

El navegador Zac també pot beneficiar als altres nens, ja que el filtre que utilitza bloqueja continguts violents, sexuals o per a adults, una de les majors preocupacions dels pares a l'hora de deixar els seus fills davant l'ordinador. Sense ànim de lucre, LeSieur ofereix la possibilitat de descarregar el 'programari' ' totalment gratis des de www.zacbrowser.com.

Encara que LeSieur es va informar amb pedagogs i experts en aquest tipus de desordre del desenvolupament del cervell per crear el navegador, aquest no està encara homologat. Tanmateix, totes les experiències i opinions sobre el navegador Zac són satisfactòries. "És una molt bona idea", va dir la directora del Centre d'Ensenyament i Investigació sobre l'Autisme de la Pace University de Nova York Dianne Zager.