RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

És Macromedia Flash accessible per a les persones amb diversitat funcional ?

dimarts, 24 de juny del 2008

Recollim avui un article publicat en el blog de IT7 (Instituto Canario de Telecomunicaciones) referent a l'accessibilitat d'un element molt comú en les pàgines webs: Macromedia Flash.

"Macromedia Flash ha estat durant anys acusat de contribuir a la construcció d'una Xarxa despreocupada per l'accessibilitat. Aquest és la primera part d'un repàs a les eines que inclou aquest programa per millorar la seva accessibilitat; en una anotació posterior analitzarem la visió d'altres organismes sobre aquest assumpte.

Des de fa algun temps (aproximadament des de 2002, amb l'aparició de la primera versió MX), Flash inclou un plafó d'accessibilitat amb què es pot dotar a les pel·lícules de text alternatiu, descripcions textuals, dreceres de teclat i ordre de tabulació.

En teoria, el text alternatiu i el text descriptiu servirien per descriure, usant un lector de pantalla, la informació que de forma gràfica transmet la pel·lícula Flash. Les dreceres de teclat i l'ordre de tabulació permetrien un control senzill de l'aplicació a les persones amb mobilitat reduïda.

La realitat és que perquè funcionin els texts descriptius, l'usuari ha de tenir un lector de pantalla determinat (només amb JAWS o Window-Eyes) i un navegador determinat (Internet Explorer amb almenys la versió 7 del reproductor Flash). A més, és preferible usar un sistema operatiu determinat, Windows, ja que per a Mac OS les seves funcions són limitades i sobre Linux ni tan sols no hi ha referències en la guia del programa.

A tots aquests problemes cal afegir que es tracta d'una tecnologia propietat d'una empresa, Adobe, i que no està normalitzada per la W3C, encara que és cert que és present en la gran majoria dels ordinadors personals (gairebé un 98%, segons xifres de l'esmentada empresa propietària).

Completem l'anotació sobre el programa Flash Professional 8 i l'accessibilitat web amb un repàs de les recomanacions d'un dels organismes més importants que treballa en aquest camp, el Seminari Seminari Iberoamericà sobre Discapacitat i Accessibilitat a la Xarxa, i nostre propi opinió sobre les eines per a l'accessibilitat de Flash.

L'opinió del SIDAR sobre les opcions d'accessibilitat de Flash és la següent:

Flash ha agregat algunes característiques d'accessibilitat, molt útils, que tenen en comptes diversos situacions de l'usuari. Tanmateix, accessibilitat significa atenció al major nombre de situacions i fer el necessari per separar el contingut de l'estructura, permetent la total operabilitat i independència dels dispositius. Fins a aquest moment les característiques d'accessibilitat de Flash no aconsegueixen bons resultats.

En la web de SIDAR podem trobar una guia de desenvolupament d'aplicacions accessibles amb PDF i Flaix, desenvolupada per Emmanuelle Gutiérrez i Restrepo i Charles McCathieNevile amb interessants comentaris. No solament parlen de les funcionalitats que proposa Macromitjana sinó que ens dóna una sèrie de consells sobre l'aspecte visual i les maneres d'interacció que poden facilitar l'accés:

Evitar el moviment constant

No col·loqui elements que estiguin en moviment constant (bucles) a la pantalla. Això crea distraccions i dificulta la lectura a moltes persones amb determinats tipus de deficiència cognitiva.
Permeti que l'usuari tingui el control del moviment, afegint controls que permetin parar-lo.
Accés per teclat

Afegeixi dreceres de teclat als elements més importants.
Cal evitar donar funcionalitat de botó a un altre tipus d'element (per exemple clips de pel·lícula) perquè en tal cas el lector de pantalla no el reconeixerà com un botó.
Exposar les estructures complexes i l'estat dels controls

Perquè els usuaris de lectors de pantalla puguin orientar-se en l'estructura i forma de navegació per una pel·lícula complexa, creu una pantalla amb una descripció de la mateixa que pugui ser interpretada pels seus dispositius.
Sempre s'ha d'informar sobre l'estat dels controls quan canvien. Per exemple, el botó que intercanvia el seu estat entre "play" i "interrompi". Quan l'estat del botó canvia, la informació d'accessibilitat del botó ha de canviar també.
És interessant la menció a AccRepair for Flash, un programa que fa algunes avaluacions automàtiques de les opcions d'accessibilitat per a creacions realitzades amb Flash. Ens pot resultar d'ajut en cas que no tinguem un lector de pantalla adequat o per verificar que no ens hem deixat cap element sense text alternatiu.

La guia conclou proposant el format SVG com a alternativa en la generació d'aplicacions multimèdia per a la web. Aquesta tecnologia està normalitzada per la W3C i avantatja al format SWF quant a accessibilitat. Fa un parell d'anys, esperar que tota la indústria al voltant d'Internet abandonés una tecnologia tan popular com és Flash hauria estat impensable, però avui en dia després de la compra de Macromitjana|Macromitja per part de Tova, pionera en l'ús de SVG en les seves aplicacions de disseny, potser ens trobem en la conjuntura adequada.

Encara que és interessant que una de les empreses que més influeixen en el desenvolupament web es preocupi per l'accessibilitat, està clar que els seus esforços són insuficients. Si Macromedia-Adobe vol fer de la seva aplicació una tecnologia veritablement accessible hauria de tenir en compte moltes més situacions i necessitats dels usuaris que usen aquesta tecnologia, pateixin o no una discapacitat.

Més informació corporativa sobre Flaix i l'accesiblidad, en la web d'Adobe.