RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

La Habitación de los Pictogramas

dimecres, 28 de maig del 2008

Llegeixo en el número 168 (març-abril 2008) de la revista Minusval, que la Fundació Orange, en col·laboració amb el Grup d'Autisme i Dificultats d'Aprenentatge de l'Institut de Robòtica de la Universitat de València i la Universitat de Weimar, estan desenvolupant el projecte “La Habitación de los Pictogramas (Pictogram Room)” amb l'objectiu de crear un programari educatiu de baix cost, que permeti a les persones amb autisme entendre el significat dels pictogrames, així com desenvolupar el concepte de si mateixos, el seu esquema corporal i les relacions causa-efecte de caràcter social.
Els pictogrames són un dels sistemes de comunicació alternativa mes comunament utilitzats, però les persones amb autisme moltes vegades no entenen el seu significat. Amb l'ajuda de la realitat augmentada, la possibilitat d'usar pictogrames superposats sobre objectes reals pot ajudar les persones amb autisme a veure la connexió entre imatge real i pictograma en temps real.
La realitat augmentada és molt útil per a la simulació de l'entrenament del joc, per ajudar a distingir el jo mateix respecte d'altres, per millorar la comunicació i la comprensió de l'entorn, per ensenyar la permanència de l'objecte, etc. El projecte, iniciat a finals de 2007, té una durada prevista de 3 anys.
També destinat a aquest col·lectiu la Fundación Orange treballa en el projecte Azahar per al desenvolupament de solucions mòbils de comunicació, lleure i planificació que, a través de l'ús de materials visuals del tipus de pictogrames o fotografies, com a elements de llenguatge, permet superar les dificultats de comunicació de la persona amb el seu entorn.
Més informació en www.fundacionorange.es