RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Un projecte gallec per a la inclusió de sords en les TIC guanya el premi del Congrés

dimarts, 22 d’abril del 2008

Des de l'organització del Congrés es pretenia reconèixer la labor desenvolupada pels Telecentres/ atorgant un premi especial (sense dotació econòmica) a la qual sigui considerada com millor activitat o iniciativa portada a terme en l'últim any. Per a això els interessats havien de presentar les seves candidatures fins al passat 30 de març. Van ser 18 els projectes presentats, però solament uneixo el guanyador, el creat per la Xarxa de Dinamització de la Societat de la Informació de Galícia al costat de l'Associació de persones Sordes de Lugo. Aquest projecte pretén incloure en el desenvolupament de les TICs i de la societat del coneixement a les persones sordes mitjançant la traducció al llenguatge de signes de termes tecnològics.

Segons explica la coordinadora de la Xarxa, Carme Suárez, aquest projecte va ser una iniciativa de quatre dinamitzador@s de la Xarxa: *Paqui García, Vanesa Pérez, *Ibán Vázquez i Alejandro *Rancaño qui es van posar en contacte amb l'Associació de persones Sordes de Lugo per a portar a terme aquest diccionari I-*SignoVisual.

“Tot va sorgir”, explica Rafael, “altres dels membres de Rede, de manera espontanea, perquè una de les dinamitzadores sabia llengua de signes i, curiosament, a Carmen li toca aquest tema directament perquè els seus pares són sords. Total, que la llavor va caure en terreny abonat, i sobre ell es va començar a treballar”

“Molt poca gent”, continua Carme explicant, “coneix els problemes dels sords a l'hora d'integrar-se en la societat del coneixement. Gairebé ningú sap que quan un sord llegix les paraules tal qual les veiem nosaltres, els quals escoltem, ells troben moltes dificultats per a trobar-los un sentit”.

Amb un periòdic en la mà, i de manera molt expressiva, Rafael, corrobora “A un sord normalment no li serveix de res llegir aquest titular, perquè en el seu llenguatge, els verbs no tenen conjugació, no existeixen conjuncions ni preposicions...Però la gran majoria dels ciutadans desconeix aquest extrem i es pregunta: ‘para què vaig a haver de fer un llenguatge específic per a sords si poden veure perfectament la pàgina a la qual accedeixen a Internet?’ Però això no és del tot cert, perquè no poden interpretar-la en la seva totalitat igual que no poden interpretar un periòdic o un llibre”

Carme reprèn l'explicació. “Aquest és un impediment més que ve a sumar-se als ja citats en el congrés per a la supressió de la bretxa digital. Seguirà existint si no existeix inclusió total”, comenta.

“Per”això , continua, “el nostre esforç ha estat tendent a poder explicar a les persones sordes quins són els significats de determinats termes i traduir-se'ls al llenguatge de signes. En la nostra web, que encara està en experimentació dintre del nostre portal (www.dinamitza.sociedadedainformacion.eu ), existeix el link a i-SignoVisual i allí veiem un llistat de gairebé cent cinquanta paraules d'àmbit tecnològic explicades en llenguatge de signe mitjançant vídeos”.

Aquest ha estat el projecte mereixedor d'un premi que no té reconeixement econòmic però la major importància del qual està en la difusió que se li ofereixi. “Que el nostre projecte es conegui és important, perquè oferix una plataforma d'inclusió a les persones sordes. Termes com programari, safata d'entrada, arrova, etcètera, tenen la seva traducció escrita en castellà i gallec i un vídeo que li dóna forma en el llenguatge de signes, amb persones de la pròpia Associació de Persones Sordes de Lugo”, explica Rafael.

“Primer que gens”, remarca Carme, “va caldre reunir-se per a posar-se d'acord sobre quin anava a ser l'expressió física de cadascun dels signes, quins anaven a ser els signes que els representessin, després es va presentar a la Asociciación Nacional de Personas Sordas i una vegada aprovada la terminologia, es va pujar a la xarxa”.

Aquesta és una experiència pionera ja que, fins a ara, no hi ha una iniciativa similar enlloc del món. A l'espera d'incloure més termes en la web i que el diccionari es generalitzi, el projecte suposa un primer pas per a la integració d'altre grup important de ciutadans en la Societat del Coneixement.

AQUEST CAMÍ ÉS EL QUE AVUI EN DIA EL TELECENTRE DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX EBRE ESTÀ SEGUINT, GRÀCIES AL SENYOR CARLOS GARCIA, JA QUE ÉS UNA PERSONA SENSIBILITZADA AMB ELS DISCAPACITATS. DES DE AQUÍ, GRACIES!!






1 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.