RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Les noves tecnologies poden aixecar noves barreres

dimarts, 22 d’abril del 2008

La Societat de la Informació exclou a qui no tenen recursos econòmics per a adquirir mitjans tecnològics, a qui per edat o educació no saben com manejar-los i, finalment, a les persones amb discapacitat. Paradoxalment, les noves tecnologies, de les quals s'esperava fessin la vida més fàcil, estan generant nous obstacles.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe 'Tecnologies de la Informació i les Comunicacions i Discapacitat' de la Fundació Vodafone presentat a Madrid. Com va dir Juan Reig, coordinador de l'estudi, "la tecnologia és dual, pot afavorir la integració o aixecar barreres". El treball, en el qual han participat tècnics i membres de grups vulnerables, establix que encara s'està a temps d'aprofitar les possibilitats de les noves tecnologies per a aconseguir una societat més justa i incloent.

Movil per a invidents

I no és un problema d'uns pocs. En Espanya, la dependència severa afecta a prop de 1.125.000 persones. A més, altre milió i mig necessiten algun tipus d'ajuda per a realitzar activitats en la seva vida diària. Bona part dels majors de 65 anys i els ciutadans que tenen alguna discapacitat física, sensorial o psíquica podrien beneficiar-se de la tecnologia per a tenir una vida més independent i integrada en la societat.

No es tracta només de teleasistencia o telemedicina, també és important fabricar telèfons o equips fàcils d'usar per a tots o tenir conectivitat allà on s'estigui. Els autors de l'informe creuen que "és un imperatiu social ètic i polític que els beneficis de les TIC estiguin disponibles per al major nombre possible de ciutadans".



Per a això, és necessari que la indústria aposti pel concepte de "disseny per a tots" perquè pàgines web o aparells tecnològics siguin realment accessibles. També les administracions tenen el seu paper. Emparo Valcarce, secretària d'Estat d'Assumptes Socials que va presentar l'acte, va anunciar un pla de xoc virtual a l'auditoria de tots els llocs governamentals perquè siguin accessibles. A més, va considerar que les noves tecnologies poden ajudar molt al desenvolupament de la Llei de Dependència.

Segons l'informe, el marc legal és satisfactori però no així la seva posada en pràctica. "Simplement complint les normes ja existents faríem un món més accessible, més just", va assegurar Reig.

De cara al futur, l'estudi aprofundeix en nous conceptes, com el de la intel·ligència ambiental. Si les coses es fan bé, aclareix l'informe, "la intel·ligència ambiental oferirà la possibilitat que en tot entorn quotidià, la llar, en el carrer o el treball, es pugui tenir intel·ligència integrada que faciliti la vida".

Gràcies la convergència entre les TIC, la bio i nanotecnologia, totes les persones, discapacitades o no, tindran una relació interactiva amb l'entorn, que s'adaptarà a les nostres necessitats. La combinació entre etiquetes RFID, nous biomateriales inserits en el cos o sensors al nostre al voltant, per exemple, crearà un ambient digital "capacitat per a adaptar-se i respondre a les necessitats, costums i emocions de l'usuari".