RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

'Tico' parla pels que no poden

dissabte, 21 d’agost del 2010

Més de 1.800 persones s'han descarregat aquest sistema gratuït

Un grup de set estudiants de la Universitat de Saragossa ha desenvolupat durant els últims cinc anys un sistema que permet als nens discapacitats comunicar-se i interactuar amb el seu entorn sense necessitat de parlar.

Amb ell, el menor pot construir frases amb només prémer una tecla o un polsador i, fins i tot, pot connectar la ràdio o apagar la televisió amb aquest senzill 'clic'. El projecte està penjat a internet i és d'accés gratuït. Des que es va acabar fa quatre mesos ha sumat ja més de 1.800 descàrregues de diferents comunitats i de països com Argentina o els Estats Units, informa 'El Heraldo'.

Aquest sistema-anomenat Tico-ha nascut gràcies a la col.laboració del departament d'Informàtica i Enginyeria de Sistemes del Centre Politècnic Superior i els professionals de l'escola d'educació especial Alborada. Les dues parts han unit experiències per desenvolupar eines de suport a persones amb limitacions físiques o psíquiques i han donat forma a Tico.

Però, com funciona aquesta aplicació? Es basa en uns quaderns amb pictogrames que a l'escola Alborada utilitzaven perquè els nens amb dificultats per comunicar-es fessin entendre. En aquests llibrets, apareix, per exemple, dibuixat un got d'aigua. El menor que assenyalava per indicar-li a la professora que tenia set. El problema és que aquests pictogrames eren limitats i que a determinats nens amb problemes de moviment els resultava molt complicat passar les pàgines sense ajuda.

Tico digitalitza aquesta galeria de dibuixos en què ja hi ha més de 10.000 (elaborats per Sergio Palao per al Centre Aragonès de Tecnologies per a l'Educació) i salva el problema del límit de pictogrames. A més, aquests es poden veure en una pantalla i el nen passa dels uns als altres o els selecciona bé prement una tecla de l'ordinador, bé amb un polsador enviats, per exemple, al costat de la cap (com si fossin uns cascos, per exemple) .

El mecanisme depèn de la mobilitat que tingui el petit. "Es pot fer un vestit a mida per a cada nen", comenta Joaquín Ezpeleta, director del departament d'Informàtica i Enginyeria de Sistemes de la Universitat de Saragossa i de l'eina Tico.

"D'aquesta manera, un nen pot seleccionar un got de llet i unes galetes per dir el que vol esmorzar simplement vorejant el cap per donar-li al polsador. L'ordinador transforma en so el que ha triat el nen. És un avanç per als menors amb poca mobilitat ", explica Carolina Palau, estudiant d'Enginyeria Informàtica que ha culminat l'aplicació Tico com a part del seu projecte final de carrera.


L'aplicació pot configurar també perquè els polsadors serveixin per apagar les llums o encendre la televisió o baixar les persianes, per exemple. En aquest cas, un 'maquinari' (desenvolupat per e grup tecnodiscap l'Institut de Recerca en Enginyeria d'Aragó) emetria l'ordre a un receptor que s'hauria posat a la televisió i que faria que aquesta s'encengués.


"Tico permet que qualsevol família s'ho descarregui, el utilitzeu i el s'adapti a les seves necessitats", explica Ezpeleta. El projecte està ja en la xarxa i es treballa amb el Departament d'Educació per aconseguir recursos amb què mantenir-lo. "Esperem que algun alumne s'animi a seguir amb ell i alguna institució a finançar", afegeix el director del projecte.

Font:
Solidaritat Digital
http://solidaridaddigital.discapnet.es/SolidaridadDigital/Noticias/Accesibilidad/DetalleNoticia.aspx?id=9201

Segueix el blog des de Facebook
_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/