RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Científics de Vigo participen en una samarreta intel ligent per a monitoritzar sense cables a un malalt

dimarts, 9 de març del 2010

Ja no calen cables, sondes ni ventoses. Si el sistema en el qual estan participant els investigadors de Gradiant (Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Galícia) surt endavant, les habitacions dels hospitals canviaran la seva imatge en els propers anys. Quan un pacient està ingressat té centenars de cables al seu voltant per mesurar certs paràmetres de forma instantània. Un consorci d'institucions espanyoles treballa en un sistema que aconsegueix monitoritzar el malalt sense necessitat de cables.

Es tracta d'una samarreta. L'ingressat es vesteix amb ella i les seves constants apareixen en una pantalla. De moment s'està provant a la unitat de curta estada de cardiologia de l'hospital La Paz, a Madrid, i està funcionant correctament. La samarreta obté els paràmetres d'electrocardiograma, respiració, relativa, posició relativa (si està tombat o de peu), índex d'activitat física i posició espacial.

Els científics de Gradiant (fundació ubicada al campus) s'encarreguen de la localització del pacient. Com que el malalt no necessita estar connectat als monitors, pot moure's per l'hospital. Amb els programes dissenyats pels investigadors de Vigo, es pot tenir localitzat el pacient en tot moment. Això és útil perquè si salta alguna anomalia en les constants del pacient.

El dispositiu està en fase de validació, és a dir, s'està implantant en la realitat (fora del laboratori) per comprovar que funciona. Cinc pacients el porten posat tot el dia. Les samarretes es poden rentar i porten dos jocs de bateries, un funciona i l'altre es carrega.

Alarma

Gràcies al sistema que es dissenya a Galícia, es pot tenir una alarma quan un pacient surt del centre. Utilitza una tecnologia anomenada Zigbee, un protocol de comunicacions sense fil de curt abast, de baix consum, perquè el GPS no es pot utilitzar en interiors.

El consorci del projecte Lobin (Localització i biomonitorización de pacients a través de xarxes sense fil en entorns hospitalaris) està format per Gradiant, Simave (líder del consorci), Nuubo, Nlaza i la Universitat Carlos III de Madrid. La idea és que el producte pugui comercialitzar en menys d'un any.

Font: La Voz de Galicia
_______________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/