Totes les aplicacions, així com les guies pedagògiques que ofereixen pautes per poder utilitzar-les, es troben disponibles gratuïtament al portal del projecte: www.proyectoazahar.org.
Azahar consisteix en un dels primers acostaments a l'ús d'aplicacions basades en la telefonia mòbil desenvolupades específicament per a les persones amb autisme o altres trastorns generalitzats del desenvolupament. I és que la utilització del telèfon mòbil com a eina de comunicació i planificació s'ha considerat òptima per ser, avui en dia, un objecte d'implantació generalitzada.
Azahar està basat en la tecnologia Java, més concretament en J2ME, oferint un sistema multiplataforma independentment del sistema operatiu on s'executi. Per ara, s'ha realitzat per a ordinadors amb sistema operatiu Windows XP i Windows Vista, i per a dispositius mòbils que implementin Windows Mobile 5.0 o superior, com PDA's, telèfons mòbils, etc.
Durant la fase de desenvolupament s'han succeït les proves i test d'usuari amb la col.laboració de les associacions Autisme Àvila i Autisme Burgos. El projecte ha comptat, a més, amb el suport del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç a través del seu Pla Avança, i per a la seva difusió gratuïta a Internet es suma al mateix la participació de la Fundació Adapta.
En la primera fase dels Tarongers han vist la llum, a la tardor de 2009, les primeres cinc aplicacions.
-El comunicador HOLA ofereix pictogrames als quals les persones amb autisme poden assenyalar per comunicar alguna cosa. Així, al prémer sobre ells se senten més paraules o frases pregravades. Per al disseny de la interfície d'aquest programari s'ha tingut en compte el coneixement actual sobre la intervenció en comunicació a autisme, especialment els sistemes alternatius de comunicació amb ajuda, com el Sistema de Comunicació per Intercanvi d'Imatges pel qual els nens aprenen a desenvolupar la intenció comunicativa i comunicar-se a través d'una sèrie d'estratègies i mètodes d'ensenyament amb els quals el comunicador HOLA és compatible.
-L'aplicació MISSATGES es troba molt relacionada amb HOLA, ja que permet la mateixa funcionalitat (comunicar) però aquesta vegada a través de l'enviament de missatges entre mòbils amb pictogrames. En aquesta ocasió l'usuari amb autisme (i / o discapacitat intel·lectual), a més de triar el pictograma o seqüència, també ha de triar a qui vol enviar-lo comptant per a això amb una llista de fotografies dels seus éssers estimats.
-El reproductor mp3 anomenat MÚSICA fa possible que aquelles persones que no han pogut aprendre a utilitzar un reproductor mp3 convencional tinguin també oportunitat d'escoltar música en un format accessible. Per a això l'aplicació ofereix la possibilitat d'introduir cançons acompanyades d'imatges que apareixeran a la pantalla de l'usuari amb autisme i les que, amb només tocar-les amb el dit, serviran per començar l'escolta de les seves cançons preferides.
-L'aplicació GUIA PERSONAL pretén facilitar la comunicació de les persones amb autisme, aquesta vegada facilitant la seva presentació davant dels altres. Per a això es poden introduir pictogrames relatius a aspectes importants per a la persona, com els seus gustos i preferències i qualsevol altra informació específica d'ells mateixos que els ajudi a presentar-se davant qui els coneixen per primera vegada.
-Els rellotges TIC-TAC serveixen de molta ajuda per als que no han pogut aprendre el concepte del temps i a utilitzar rellotges convencionals, els quals solen presentar moltes dificultats en les situacions d'espera o en qualsevol activitat en la que no saben durant quant de temps disposen. Es tracta d'un conjunt de rellotges (de barreta decreixent, circulars o de sorra) que es poden adaptar a cada persona i situació, sent totalment programables.
info: Fundació Orange
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada