RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Creen programari que ajudarà a persones amb problemes de parla

dimarts, 20 d’octubre del 2009

El programa computacional traduiria els seus missatges en veu i permetrà la comunicació de desitjos o necessitats, assenyala l'investigador Andrés Martínez

Investigadors de la Universidad Iberoamericana (UIA) desenvolupen un "Sistema de Comunicació Augmentada" que permetria a persones amb problemes de parla comunicar a través d'un ordinador que interpretaria els seus missatges i els transformaria en veu. "La intenció és crear un sistema dissenyat per a les persones que compten amb la capacitat d'estructurar un missatge al seu cervell i la seva discapacitat és de caràcter muscular", va dir el coordinador del projecte, Jorge Andrés Martínez Alarcón.

L'acadèmic, que també és director del departament d'Enginyeria, va explicar que s'estima que les persones que pateixen alguna discapacitat a Mèxic són aproximadament 0,5 per cent de la seva població total, i qui no poden parlar són el sector més oblidat i per això és important de desenvolupar un "Sistema de Comunicació Augmentada".

"Les persones amb aquesta discapacitat s'enfronten severes condicions en la seva qualitat de vida, ja que difícilment poden manifestar les seves necessitats". Per posar un exemple, va dir, diverses estadístiques revelen que mentre una persona amb alguna discapacitat diferent assoleix de mitjana el tercer any de primària, pel que fa a educació es refereix, les que no poden parlar amb prou feines arriben al primer any de primària.

En aquest sentit, va explicar que el programari que estan realitzant i del qual ja compten amb cinc versions-a nivell prototip-serà un sistema amb gran quantitat de variants i l'objectiu d'això és que cobreixi les necessitats de cada usuari, que, tot i patir el mateix mal (discapacitat de la parla), de vegades s'enfronten a diferents limitants d'acord amb la malaltia que pogués haver-li causat la discapacitat, com esclerosi múltiple, esclerosi lateral ameotrófica, paràlisi cerebral, vessaments cerebrals o patiments congènits, entre altres.

"En molts casos trobem pacients que pateixen discapacitat de la parla i que només controlen un moviment en tot el seu cos, i davant d'això hem de contemplar totes les variants possibles per controlar el programari, com poden ser la mà o un dit, l'ull, un peu, el cap, etcètera ", va precisar.

"Per atendre aquestes necessitats estem desenvolupant un programari que serà compatible amb la plataforma Windows i Linux i que permetrà a l'usuari fer ús d'un teclat virtual que el mateix podrà ser programat com el d'un ordinador convencional per escriure com qualsevol persona o comptarà amb un manera abreujada de paraules i fins i tot pregàries ".

També tindrà una versió iconogràfica i cada tecla podrà contenir diversos significats, als quals s'accediria a través de seqüències diferents. Per exemple, una tecla amb una poma podria significar "poma", i "vermell" seria "fam" i, per usar-la, només canviaria la posició en què es oprimeixi la tecla de la poma a la seqüència.

Una altra de les formes en què es codificarà el programari és el codi morse i, encara que aquí la dificultat és haver d'aprendre aquest llenguatge, l'avantatge és que el nombre d'elements a aprendre és reduït i això facilitaria als usuaris l'entaular una conversa a través del programari.

L'investigador va precisar que el desenvolupament del programari fins ara els ha portat quatre anys i mig, i això es deu al fet que prèviament al desenvolupament es va realitzar també una investigació sobre la construcció del llenguatge en els éssers humans amb la qual assentar les bases per generar un programa de fàcil comprensió per als usuaris.

Actualment, va dir, la investigació contempla una nova versió (a nivell prototipus) del programa i la qual preveu la integració de xarxes neuronals artificials-sistema d'interconnexió de neurones en una xarxa que col.labora per produir un estímul de sortida-, i que optimizaría l' estructuració de la conversa que estableixi l'usuari.

Finalment, va precisar que en una primera instància el projecte contempla la implementació del programari en el Centre d'Enginyeria i Tecnologia de Rehabilitació en l'àrea d'Enginyeria Biomèdica de la pròpia UIA, a més de la seva utilització per a capacitar terapeutes físics, i fins i tot no va descartar que en un futur sigui comercialitzat o donat a persones d'escassos recursos.

Font: Wawis
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/