RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Projecte Eina (Universitat de València)

dimecres, 23 de setembre del 2009

Científics de l'Institut de Robòtica de la Universitat de València d'Espanya (UV) han creat una eina informàtica per a ajudar les persones amb autisme a controlar el seu entorn i aconseguir nivells d'autonomia més elevats, segons informen fonts de la institució acadèmica en un comunicat.

Aquest instrument s'integra en el projecte EINA, que consisteix en una aplicació, encara en frase de prototip, que es pot instal lar en telèfons mòbils, ordinadors portàtils, etc. A través d'un menú gràfic d'usuari adaptable, les persones amb alguna discapacitat, tant física com intel·lectual, poden comunicar-se amb els elements del seu voltant, per conèixer-los i controlar-los. Aquesta comunicació és possible gràcies a uns dispositius anomenats Motas, que permeten la instal lació i manteniment d'una xarxa sense fils de forma senzilla.

La primera versió del projecte, finançada per l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) del Ministeri de Sanitat i Política Social, ha permès el desenvolupament d'un prototip que va permetre a les persones amb discapacitat conèixer els dispositius disponibles en el seu àmbit quotidià, com encendre i apagar tot tipus d'aparells i interruptors a través del nou dispositiu mòbil.

L'investigador de la Unitat d'Autisme i Dificultats d'Aprenentatge de la UV, Javier Sevilla, va afirmar que en l'actualitat, "s'ha desenvolupat la part més complexa del projecte, però encara es necessita més finançament per al seu perfeccionament".

D'una banda, va afegir, "per seguir desenvolupant més funcionalitats" i, d'altra, "per poder oferir el projecte en un format fàcilment instal lable i amb unes garanties d'estabilitat adequades". D'aquesta manera "deixaria de ser un prototip i podria esdevenir un producte molt beneficiós per a les persones amb discapacitat", va apuntar.

L'objectiu d'EINA, que ha comptat amb la col.laboració de l'Associació Valenciana de Paràlisi Cerebral (AVAPACE), és permetre el control i el coneixement de l'entorn a les persones amb discapacitat. Situacions tan habituals per a la majoria de les persones com ara encendre el llum d'una habitació, apagar la ràdio o agafar un ascensor són inaccessibles per a molts col·lectius amb mobilitat reduïda.

Generalment, el problema de moltes persones amb discapacitat cognitiva no és tant controlar el seu voltant, sinó conèixer-lo. Hi ha moltes persones amb autisme que necessiten saber què hi ha al seu entorn i com poden utilitzar-lo, van explicar les mateixes fonts.

Per exemple, una persona amb autisme en arribar a casa, i encara que li agradi la música, pot necessitar que li indiquen una manera d'encendre la ràdio, ja que està en el seu temps lliure, i com fer-ho. "Això és possible, ja que molts d'ells requereixen ajuda per saber quines activitats poden fer en un moment donat, com també escollir fer-les. Aquest tipus de suport serien aportats per EINA, dins la seva línia de Coneixement de l'entorn ", va apuntar Sevilla.


Font: EuropaPress
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/