RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Desenvolupen el primer sistema de traducció de veu a la llengua de signes espanyola

dimecres, 23 de setembre del 2009

Exemple d'ús del sistema i interfície del programa desenvolupat. UPM

- El sistema és capaç de traduir les expressions dels funcionaris
- Facilitarà tràmits com la renovació del permís de conduir o el DNI
- És un pas molt important per eliminar les barreres de comunicació

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid i la Fundació CNSE (Confederació Estatal de Persones Sordes) han desenvolupat el primer sistema automàtic per a la traducció de veu a la llengua de signes espanyola (LSE) el que facilitarà a les persones sordes a la realització de tràmits amb l'Administració.

El sistema és capaç de traduir les expressions pronunciades pels funcionaris que atenen una persona sorda que, per exemple, vol renovar el permís de conduir o el DNI. Un pas molt important per eliminar les barreres de comunicació que troben les persones sordes.

El sistema tradueix en tres fases. En una primera fase es reconeix la veu del funcionari i s'obté la seqüència de paraules pronunciada. Seguidament, es tradueix la seqüència de paraules a glosses (representació escrita dels signes) i, finalment, es representen els signes mitjançant un agent animat. Aquest agent animat utilitzat va ser desenvolupat per eSign.

Fases del procés de traducció. UPM


Amb aquest projecte, finançat pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i la Fundació ONCE, es culmina un treball d'investigació que, des de fa anys, es ve desenvolupat en el Grup de Tecnologia de la Parla de la Universitat Politècnica de Madrid.

Anteriorment, aquest grup també va desenvolupar un sistema de traducció de veu a LSE per a la renovació del DNI i el disseny d'una eina per l'aprenentatge de la llengua de signes, el que va permetre realitzar un sistema que permet reconèixer els signes i valorar la correcta execució dels mateixos.

Font: El Mundo
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/






3 comentaris:

marc ha dit...

Felicitats pel premi!!!

Jesús M. Tibau ha dit...

felicitats pel premi, ha estat un plaer trobar-vos a Vic

Carlos Garcia - Diversitat Funcional S.L. ha dit...

Felicitats també a tú. Hem mostrat que els blocs ebrencs tenen gran qualitat en els premis de Vic. Felicitats als altres blocs ebrencs participants i que no han guanyat, per la seva tasca i que continuin treballant com fins ara.