RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

CAT AJUTS DISCAPACITATS (PUA). Denuncien que la Generalitat ha suprimit al 2009 ajuts per a discapacitats

dijous, 20 d’agost del 2009

Barcelona, 19 ago (EFE).

Les associacions que representen a persones amb discapacitat psíquica han denunciat que la Generalitat ha eliminat sense oferir alternativa alguna les ajudes econòmiques de les que es beneficiava aquest col·lectiu incloses fins ara en les trucades PUA, el programa d'atenció als discapacitats.

La convocatòria de la PUA corresponent a l'any 2009 no contempla, a diferència d'altres anys, les ajudes per a rehabilitació del llenguatge, fisioteràpia i psicomotricitat, precisament els tractaments que utilitzen més les persones amb una discapacitat psíquica.

La desaparició d'aquests ajuts no ha estat comunicada als fins ara beneficiaris, que s'han trobat de sobte amb que no poden sol licitar la prestació econòmica sense saber per quin motiu ni si compten amb altres alternatives, segons han explicat a Efe familiars de persones que es beneficiaven d'aquestes subvencions.

Antonio Moreno, president del Col·lectiu Papas de Alex, una entitat que aglutina familiars de discapacitats, ha assegurat que la Generalitat addueix que les ajudes per a rehabilitació del llenguatge, fisioteràpia i psicomotricitat estan previstes en la cartera de serveis socials, "però en cap lloc s'especifica com es poden sol licitar "i desconeix fins i tot si existeix un model específic de sol licitud.

"Les famílies que rebien aquestes ajudes estan perdudes i només es troben amb el silenci de l'administració quan pregunten per la manera de sol licitar. Sospitem que la seva eliminació ha de tenir alguna cosa a veure amb les retallades pressupostàries, però no creiem just que siguin els més desfavorits i fràgils de la societat els que paguen per la crisi ", ha afirmat Moreno.

VSE, pare d'un nen amb una discapacitat psíquica, s'ha mostrat indignat pel fet que, després de rebre un any una ajuda per logopèdia integrada en les PUA, Acció Social hagi decidit eliminar aquesta prestació de la convocatòria del 2009 "sense dignes ni a informar, i sense donar-nos alternativa alguna quan hem requerit si es tractava d'una reestructuració i podíem sol licitar l'ajut d'una altra manera ".
"A mi m'ha portat bastants anys assabentar que existien aquests ajuts de la Generalitat. I ara, quan ja creia tenir controlada la situació, resulta que torno al punt inicial i em trobo amb una administració opaca que sembla que té com a objectiu intentar eludir les peticions d'ajuts en comptes de prestar serveis ", afirma.

El departament d'Acció Social no ha respost a la petició d'informació d'Efe sobre aquestes ajudes, encara que en la convocatòria de 2009 de la PUA efectivament no es preveu cap prestació per rehabilitació del llenguatge, psicomotricitat i fisioteràpia.

D'altra banda, Antonio Moreno ha denunciat que Acció Social ha denegat una sol licitud d'ajut d'atenció domiciliària aplicant unes instruccions internes del departament que no estan publicades en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), en lloc de fer referència a decrets o ordres.

Aquesta situació crea "indefensió" en les famílies, afirma Moreno, perquè "quan els notifiquen la resolució denegatòria diuen que t'apliquen la normativa de la convocatòria i en realitat ho fan en base a instruccions que no apareixen al DOGC".

EFE
___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/