RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

El programari lliure, Enable Viacam, present a la Jornada d'Innovació de serveis i continguts digitals a l'àmbit social de Barcelona (Espanya)

dissabte, 6 de juny de 2009

Bookmark and Share
El 28 de gener de 2009 en aquest bloc vam fer un primer comentari sobre Enable Viacam, un programari lliure destinat a persones que no poden utilitzar el ratolí de l'ordinador.

El programari es presentará en la jornada que es celebrarà el dia 22 de juny de 2009 de 9:00 a 14:00 hores en la Casa del Mar, c/. Albareda,1-13 Barcelona (Catalunya, Espanya). Esteu convidats per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Departament de Governació i Administracions Públiques del Govern de la Generalitat de CatalunyaL’assistència és gratuïta, previa inscripció via e-mail ncambronero@gencat.cat. Més informació sobre la jornada.

Mou el ratolí de l'ordinador només amb el moviment del cap. Aquest és l'objectiu del programa gratuït Enable ViaCam. Destinat especialment a persones que tenen poca o nul·la mobilitat als braços, Enable Viacam reconeix el moviment del cap l'usuari a través d'una càmera i permet moure el punter del ratolí de la pantalla.

El programa, impulsat per l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC) de Tarragona, ha estat desenvolupat per César Mauri, qui va presentar aquesta idea, primer com a Projecte Final de Carrera a la Universitat Rovira i Virgili, i després com a producte comercial (Ratolí Facial) amb més de cinc anys d'experiència en el mercat.

Enable Viacam hereta tot aquest llegat i les millores constants realitzades gràcies a la col·laboració dels usuaris de la APPC. El Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya ha subvencionat el projecte amb 66.500 euros per poder fer una versió lliure, gratuïta ia l'abast de tothom.

Durant l'acte de presentació, celebrat al rectorat de la URV ja el qual van assistir diverses autoritats, el conseller del Departament, Jordi Ausàs, va destacar la importància de projectes com aquest "per garantir la igualtat d'oportunitats i evitar la fractura digital".

El programa, que només requereix un ordinador personal equipat amb una càmera web per a funcionar, incorpora múltiples característiques per ajustar el funcionament a cada usuari. També permet l'edició de text a través d'un teclat en pantalla que es pot obrir directament des de la barra d'eines.

Actualment està disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, italià i gallec) i funciona per als sistemes operatius Linux i Windows. En tractar-se de programari lliure amb el codi font obert (llicència GNU / GPL), està preparat per rebre aportacions de terceres persones amb l'objectiu de millorar el funcionament o afegir noves característiques.

La APPC fa més de cinc anys que està apostant per aquest i altres projectes per apropar l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les persones amb discapacitat. El seu president, Jaume Marí, va destacar que Enable ViaCam "farà que per primera vegada persones discapacitades puguin accedir a entorns vedats fins ara per a ells".

Descarrega Eviacam http://eviacam.sourceforge.net/eviacam.html

Font: Associació Provincial de Paràlisi Cerebral http://www.appctarragona.org/webappc/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=76

___________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Blog LES TIC I LA DISCAPACIDAD
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/