RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Jornada: TIC, una gran oportunitat per les persones amb diversitat funcional

dilluns, 16 de febrer del 2009

Jornada: TIC, una gran oportunitat per les persones amb diversitat funcional

DIA: 18 de febrer de 2008
LLOC:
Auditori del Caixaforum ((Av. Marqués de Comillas, 6-8 METRO PL. ESPANYA)
ORGANITZA: Barcelona Digital Centre Tecnològic
PROMOUEN: Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ACC1Ó, 22@Barcelona i red.es
INSCRIPCIONS: a través del següent formulari.
PROGRAMA.
PDFDescarrega't el programa

Avui dia, és una evidència l'afirmació que les TIC han suposat una revolució en la manera de viure de les persones en general, però més encara, per aquelles amb diversitat funcional. Per a elles, les TIC es converteixen en veritables eines que permeten millorar la seva qualitat de vida i faciliten la seva integració en la societat de la informació. El conjunt d'aplicacions i serveis existents i futurs possibiliten nous àmbits d'actuació en el camp de la formació, rehabilitació, teràpia i teleassistència.

En aquest debat podrem conèixer tant les necessitats que es plantegen com les solucions que s'estan desenvolupant.

T'hi esperem!

09:00 - 09:30

Recepció d'assistents i cafè de benvinguda

09:30 - 09:35

Introducció:

- Sr. Carles Fradera, Director General de Barcelona Digital Centre Tecnològic
http://www.bdigital.org

09:35 - 12:00

NECESSITATS TECNOLÒGIQUES EN L'ÀMBIT DE LES DISCAPACITATS

- Sr. Ramón Maspons Bosch, adjunt a la Secretaria d'Estratègia i Coordinació del Departament de Salut. Generalitat de Catalunya
http://www.gencat.net/salut

Iniciatives públiques per un accés global a la societat digital
L'èxit del sistema de salut català es fonamenta en la gestió de qualitat i l'eficiència del servei i la garantia d'accessibilitat de la ciutadania; un model que respon als nous patrons d'estil de vida. En el debat tractarem com l'aprofitament de les tecnologies de la informació i la comunicació esdevé un dels elements estratègics per afrontar adequadament els nous reptes que ens planteja la societat del coneixement.

- Sr. Joan Cornet, President Executiu de Fundació TicSalut
http://www.ticsalut.cat

La visió estratègica i l'aplicabilitat de les tecnologies
Disposar de serveis personals de qualitat tant en l'àmbit de la salut com el de la dependència és de vital importància i les TIC són una eina indispensable per aconseguir-ho. Un dels reptes en la implementació de les tecnologies (per exemple la Història Clínica Personal, recepta electrònica, telemedicina, teleassistència, la domòtica, etc.) és el reeixir la gestió del canvi organitzacional que suposa a la pràctica. La Fundació TicSalut ens parlarà de què és el que cal per aconseguir-ho

- Sr. Esteve Buscà i Valdé, Cap de l'Àrea d'Innovació i Desenvolupament de la Fundació El Maresme.
http://www.fundmaresme.cat

Les TIC i les persones amb discapacitat intel·lectual
La Fundació El Maresme, institució d’iniciativa social que promou i impulsa la integració i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme, ens presentarà el seu recorregut en l’ús de les noves tecnologies en el treball amb aquest col·lectiu, ens explicaran les iniciatives que han posat en marxa i els projectes que estan desenvolupant en col·laboració amb d’altres agents del territori (universitat, empreses, centres tecnològics i entitats).

SOLUCIONS PRESENTS I FUTURES

- Sr. Felip Miralles, Cap d'R+D Salut de Barcelona Digital Centre Tecnològic.
http://www.bdigital.org

Tendències en R+D en el camp de la salut
L'aplicació de les TIC per millorar l'eficiència dels sistemes de salut i en concret per millorar la qualitat de vida dels malalts crònics i les persones amb discapacitat és un camp d'R+D emergent, tant a l'àmbit científic com a l'àmbit d'innovació empresarial. En el debat parlarem sobre tendències d'R+D en aquest camp, com el suport TIC integrat i multidisciplinari a la teràpia i la rehabilitació; les eines intel•ligents pel diagnòstic, el seguiment i l'assistència remota; i les interfícies TIC d'usuari accessibles i adaptades.

- Sr. Josuè Sallent, Director General de la Societat de la Informació de la STSI - Generalitat de Catalunya.
http://www.gencat.net/

Les infraestructures tecnològiques com a vehicle en el procés d'inserció a la societat digital
La disponibilitat ubiqua i a bon preu de l'accés de banda ampla a les TIC es necessària per la inclusió de tots a la societat digital. Des de la STSI, es treballa per facilitar l'accés a tothom als punts d'entrada a la Xarxa, prioritzant l'accessibilitat i els serveis de Formació a les persones amb discapacitat. Les comunicacions mòbils avançades i la Televisió Digital proveeixen de noves oportunitats per la inclusió de tothom.

- Sr. Pablo Lara Navarra, Director d'Innovació de la UOC i Director Acadèmic del Màster de Tecnologies accessibles per als serveis de la societat de la informació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
http://www.uoc.edu

Formació i accessibilitat
La nova generació de tecnologies i eines d'informació i comunicació requereixen d'una capacitació especialitzada. L'accessibilitat web permet que les persones amb alguna limitació puguin percebre, entendre, navegar i interactuar de forma efectiva així com crear i aportar continguts. Amb la participació de Pablo Lara coneixerem quines són les experiències existents en l'àmbit formatiu.

ÀMBITS D'ACTUACIÓ:

ACCESSIBILITAT PER A TOTHOM
- Sra. Lourdes González, Directora de Tecnologies Accesibles i responsable de la investigació en el projecte INREDIS de Technosite.
http://www.technosite.es
http://www.inredis.es

Projecte INREDIS, nou enfocament en la manera d'eliminar les barreres que dificulten l'accés de les persones amb discapacitat a la societat de la informació.

Fins al moment sempre s'han tractat els avenços tecnològics com a adaptacions dels dispositius i serveis que s'integren a la societat de la informació perquè poguessin ser utilitzats per persones amb diversitat funcional.

INREDIS pretén donar un salt tecnològic en el qual la interoperabilitat juga un paper fonamental com a mitjà principal per eliminar moltes de les barreres d'accessibilitat existents.
En aquest sentit, Lourdes González transmetrà de primera mà quins avenços s'estan produint des que es va iniciar el projecte INREDIS el 2007.

LES TIC COM A SUPORT A LA REHABILITACIÓ I LA TERÀPI
A
- Dr. Jose Mª Tormos, Coordinador Investigació de l'Institut Universitari de Neurorehabilitació Guttmann.
http://www.guttmann.com

L'Institut Guttman és l'hospital de referència per al tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de les persones amb lesió medul·lar, dany cerebral adquirit o una altra gran discapacitat d'origen neurològic. Com institut universitari té per missió el desenvolupament dels aspectes acadèmics, científics i d'investigació en matèria de neurociències en general i de la neurorehabilitació i les tecnologies aplicades a l'autonomia personal en particular. La confluència entre l'hospital i l'institut universitari permet optimitzar la generació i transferència de nous
coneixements en aquest àmbit especialitzat de la ciència. En aquesta exposició s'abordaran les oportunitats que ofereixen les TIC en l'abordatge integral de la discapacitat, a nivell cognitiu,
funcional, psicològic i social..

12:00 - 12:30

Debat entre ponents i preguntes del públic

_________________________________
Portal web Les TIC i la Discapacitat
http://discapacitat.blogspot.com
http://www.diversitatfuncional.org