RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Una xarxa social permet a les persones discapacitades conèixer rutes accessibles

dimarts, 9 de desembre del 2008

Una xarxa social permet a les persones discapacitades conèixer rutes accessibles

Les persones amb algun tipus de discapacitat aviat podran consultar quin és la ruta més accessible per arribar a la destinació escollida a través d'una xarxa social per Internet en la qual trobaran totes aquelles barreres arquitectòniques que dificulten o impedeixen la seva mobilitat dins de la ciutat.

El projecte pretén establir iniciatives orientades a aconseguir un "hàbitat inclusiu" per a homes i dones amb mobilitat reduïda, de manera que s'aconsegueixi millorar la seva qualitat de vida i la seva integració social, han informat a EFE fonts de l'Institut d'Innovació per al Benestar Ciutadà (I2BC), promotor de la iniciativa.

Una cosa tan quotidiana com creuar el carrer o anar al supermercat pot convertir-se en tot un repte per a persones amb discapacitat ja que la ciutat "és plena d'obstacles", per tant, un primer pas per fer-la més accessible és localitzar on es troben aquestes barreres i senyalitzar-les a través d'aplicacions informàtiques com "Google Maps".

Es tracta d'utilitzar eines tecnològiques que ja hi ha al mercat i adaptar-les a la societat, apropant la innovació a tots els ciutadans, han explicat les mateixes fonts, qui han afegit que la prova pilot d'aquesta iniciativa es desenvoluparà a Madrid, Màlaga i Sevilla.

Per conèixer la ubicació de les barreres arquitectòniques existents se seleccionarà un grup de voluntaris amb algun tipus de discapacitat, que disposaran d'un telèfon mòbil amb cambra i un GPS amb el qual podran recollir la incidència i el lloc exacte en el qual es troben, informació que quedarà emmagatzemada en una base de dades amb què posteriorment es durà a terme la xarxa social.

El projecte disposarà de mapes de localització dinàmics en els quals es podran visualitzar els "punts negres", els quals estaran contínuament actualitzats, per a la qual cosa el I2BC ha comptat amb la col·laboració de Technosite, empresa pertanyent a la Fundació ONZE, i el Grup ACT, situat al Parc Tecnològic d'Andalusia (PTA), a Màlaga.

L'objectiu del I2BC és dissenyar i desenvolupar una eina tecnològica d'utilitat "real" i pràctica, amb el potencial de produir un impacte "positiu" en la construcció d'una ciutat "veritablement accessible per a tots".

"Preteníem que les persones discapacitades poguessin identificar de primera mà aquestes barreres que es troben en la seva rutina diària" de manera que se sentissin partícips del projecte, conferint-los a més protagonisme i poder de decisió, perquè "ningú millor que ells no coneix el verdader estat dels carrers d'una localitat", han assenyalat les mateixes fonts.

Per a això els mòbils de què disposaran el grup de voluntaris recolliran informació sobre les característiques de la via com per exemple si compta amb una pendent excessiva, si hi ha absència de passarel·la o si l'ample de la vorera és insuficient, per evitar així aquestes rutes i poder optar per un camí alternatiu.

El projecte, que rep el nom de "Ciutat per a tots", és previst que conclogui el març de 2010, i explica amb un pressupost d'alguna cosa més de 365.000 euros.

El I2BC, situat en el PTA, és un centre promogut per la Conselleria d'Innovació, Ciència i Empresa de la Junta d'Andalusia que busca quin és la necessitat real del ciutadà i utilitza la tecnologia disponible per donar resposta a aquesta demanda "millorant així els entorns de vida de la població".

Font: SID http://sid.usal.es
EFE (07/12/2008)

__________________________________
Portal Las TIC i la Discapacitat.
http://discapacitat-es.blogspot.com
http://www.diversitatfuncional.org