RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Empren les TIC en tallers de risoterapia per alleugerir els estats depressius dels discapacitats físics

dimarts, 4 de novembre del 2008

L'Associació Sociocultural de Minusválicos (ASCM) de Ferrol empra les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) als seus tallers de risoterapia com a mètode per alleugerir els estats depressius de les persones que participen en aquestes activitats, en la seva gran majoria amb discapacitats sensorials.

La psicòloga que imparteix aquests tallers, Beatriz Dorrio, va explicar a Europa Press que "aquesta innovació servirà per trencar les rumiaciones (donar voltes a un mateix pensament, característic dels estats depressius) que hi ha en cada un dels participants i desconnectar dels seus problemes".

Beatriz Dorrio va assenyalar que s'empren els recursos TIC "com a mitjà d'alliberar el riure sincer, que aporta beneficis fisiològics, psicològics, emocionals i socials", i es fa mitjançant un sistema d'informació interconnectat i complementari. Així, va exposar que l'objectiu és que quan un dels participants en aquests tallers "entre en situació de rumiación enviï un missatge de text simpàtic" a través del mòbil -SMS- a un altre dels assistents als tallers per intentar "que ell es tregui ferro a aquest problema i arrencar un somriure propi i aliè".

"Aquesta teràpia juga amb les accions, emocions i cognicions, és a dir, treballa dins de l'estructura de personalitat formada per condicions ambientals i biològiques, tant socials com individuals, sense desatendre els efectes de retroalimentació que té la conducta de l'individu amb el seu ambient sociofamiliar i laboral", va resumir. PROLONGAR ELS EFECTES EN EL TEMPS Beatriz Dorrio és conscient que amb aquest sistema es prolonguen en el temps els efectes de la teràpia als tallers -que té limitació temporal i espacial- i és la manera que fora d'aquest àmbit puguin seguir interconnectats i retroalimentin les seves emocions, evitant caure en episodis d'ansietat o depressió.

La psicòloga va destacar que "en principi s'ha vist que aquest sistema funciona" i l'objectiu "és donar un pas més i obrir la risoterapia TIC a tot el món", no només als minusvàlids que acudeixen a aquesta associació soci-cultura, que compta amb 1.800 inscrits. Per a Dorrio, està "científicament comprovat" que el riure aporta múltiples beneficis, entre els que va citar que "elimina l'estrès, les tensions, l'ansietat i la depressió", a més que "ajuda a vèncer les pors i, fins i tot, en ocasions s'ha comentat que rejoveneix, alleugereix el dolor, l'insomni, problemes cardiovasculars i respiratoris".

L'Associació Sociocultural de Minusvàlids és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1987 amb l'objectiu de la integració social, cultural i laboral dels membres que integren el col·lectiu. És un òrgan|orgue amb personalitat jurídica pròpia que vela pel compliment d'uns drets inherents a la persona discapacitada recollits en la Declaració Universal sobre Drets Humans i la Constitució Espanyola.

Fonts:
Europa Press (02/11/2008)
SID Servei d'Informació sobre Discapacitat