RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Ratolí Bluetooth per a persones amb discapacitat

dimarts, 23 de setembre del 2008

Avui vull compartir amb vostès un treball de final de carrera realitzat en l'Universitat Politécnica de Catalunya sobre el disseny d'un ratolí bluetooth per a persones amb discapacitat.

Títol: Ratolí Bluetooth per a persones amb discapacitat
Autor: Romaní Magraners, Olalla
Tutor/director: Cases Nebra, Roberto
Cases Piedrafita, Óscar
Universitat: Universitat Politècnica de Catalunya
Centri docent: Escola Politècnica Superior de Castelldefels
Càtedra /Departament /Institut: Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Electrònica
Matèries: Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria electrònica i telecomunicacions::Radiocomunicació i exploració electromagnètica
Data: febr.-2006
Tipus de document: Bachelor thesis

Descripció: L'objectiu d'aquest estudi és el desenvolupament d'un sistema sense fil que permeti reproduir les accions pròpies del mouse de l'ordinador. El disseny se centra en totes aquelles persones que presentin alguna discapacitat que els faci dependre d'una cadira per desplaçar-se autònomament. Per a aquestes persones, l'ús dels ordinadors els és de gran utilitat ja que els proporciona seguretat i independència. Tal com estan dissenyats els actuals sistemes operatius, mitjançant un simple punter podem accedir a les funcions bàsiques del dispositiu. Existeixen sistemes adaptats que permeten el control del punter a persones discapacitades. Normalment, aquests sistemes no estan incorporats a la cadira pel que l'usuari ha d'incorporar-los podent arribar a acumular un sense fi de dispositius adaptats per a diferents funcionalitats. Malgrat que els esmentats dispositius van destinats a persones que no tenen|posseeixen un alt poder adquisitiu, solen assolir importants quantitats de diners, el que fa difícil que la persona afectada pugui accedir a ell sinó és mitjançant ajuts governamentals. Per això, hem tractat de dissenyar un sistema de baix cost que s'incorpori directament a la cadira. Tenint en compte que el fet d'incorporar massa dispositius a la cadira podria dificultar la mobilitat de l'usuari, s'ha decidit que el disseny s'instal·li sobre el mateix control de la cadira. Per tant, mitjançant un sol dispositiu, l'usuari podrà realitzar dues funcionalitats diferents: el control de la cadira i el control del punter de l'ordinador. Per accedir a ell, no es pot fer internament, ja que el fet de desmuntar la cadira provocaria que l'usuari perdés la garantia d'aquesta. Per això, el sistema serà no invasiu. És a dir, que aprofitarem externament els recursos de la cadira per al disseny del nostre sistema sense accedir internament. Per facilitar la mobilitat i la independència de l'usuari, el sistema serà sense fil i així no necessitarà l'ajuda d'una tercera persona per activar o desactivar el dispositiu. La comunicació sense fil utilitzada és Bluetooth perquè permetrà la interacció de diversos usuaris amb un mateix ordinador, el protocol HID ja està en l'estàndard i no fa falta desenvolupar programari. Això permet a més que es pugui utilitzar a molts dispositius. El sistema està enfocat principalment a ordinadors, però es pot utilitzar a qualsevol dispositiu que utilitzi punters per al control de les seves funcionalitats i que tingui capacitats Bluetooth.

URI: http://hdl.handle.net/2099.1/3570
Apareix a les col·leccions:
Enginyeria Tècnica de Telecomunicació. Especialitat en Sistemes de Telecomunicació (pla 2000)
Veure el treball complet en PDF: document PDF
Font: https://upcommons.upc.edu/pfc/handle/2099.1/3570

Comparteix aquesta entrada amb:
Delicious Stumble Upon Propeller Netvouz BlogMarks Reddit Twitter
Digg Google Bookmarks Furl Blinklist Faves NewsVine Yahoo!MyWeb
Facebook Magnolia Mixx Slashdot Technorati Barrapunto Meneame
Fresqui Flenk Enchilame MySpace Spurl Wists Fark Simpy
Smarking Chuza BlogMemes Neo Diario